Koalicija za Mostar 2020 otvorila izbornu kampanju u Mostaru

Grad Mostar treba biti organizovan kao jedinstvena i nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, te administrativni, privredni i kulturni centar Hercegovine, istakao je nosilac liste “Koalicija za Mostar 2020” i kandidat za gradonačelnika Zlatko Guzin na početku izborne kampanje u Mostaru.

Na konferenciji za novinare obratili su se predstavnici pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), članica “Koalicija za Mostar 2020”.

“Nadolazeći lokalni izbori u Mostaru u mnogom će odrediti sudbinu ovog grada u godinama koje dolaze i ovo je jedinstvena prilika da Mostar ponovno aktivira sve svoje potencijale s ciljem izgradnje modernog, europskog i grada otvorenog za sve koji u njemu žive. Vrijeme je da građani Mostara ostave sve razlike iza sebe i da zajedničkim djelovanjem spriječe sve retrogradne namjere i biraju multietnički i moderan grad kakav je i uvijek bio”, kazao je Guzin.

Prosperitetan i evropski Mostar, dodao je, može biti samo grad svih njegovih građana i naroda, a ne grad vječitih sukoba.

“Odgovornost je i na nama, građanima Mostara, jer se izbori odlučuju izlaskom na biralište. Zato pozivam sve građane da se uključe u predizbornu kampanju i kompletan proces, jer će samo na taj način u demokratskoj proceduri, svojim glasom odrediti našu sudbinu i sudbinu cijelog grada za jedan duži vremenski period. Takođe, naglašavam da i oni koji ne glasaju itekako utiču na konačan ishod izbora, zato učinimo sve za Mostar, kako bi ponovno prodisao punim plućima i bio primjer kako se i u ovakvim složenim zajednicama može izgraditi kvalitetan i prosperitetan život”. poručio je Guzin.

Predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Mostar Salem Marić prezentirao je dio platforme koja se odnosi na javnu upravu, mjesnu samoupravu i budžet.

“Potpisnici ove platforme podržaće izmjene Statuta Grada Mostara i otkloniti sve nedostatke koji su uočeni u njegovoj primjeni. Radićemo na provođenju reforme lokalne uprave i insistiraćemo na funkcionalnom i institucionalnom jedinstvu Mostara uz dalji razvoj i jačanje mjesne i lokalne samouprave u gradskim područjima i mjesnim zajednicama”. kazao je Marić.

Budžet Grada Mostara, istakao je, mora biti analiziran i redizajniran, kako bi iskazivao stvarne politike ovog grada.

“Kako bi se punjenje budžeta pojačalo, mi ćemo prvo izraditi strategiju Grada Mostara, kojom se određuje smjer razvoja ovog grada u smislu infrastrukturnog uređenja, privrednog, ekonomskog i ekološkog razvoja, kako bi se planski mogli raditi budžeti Mostara za svaku narednu godinu. Takođe ćemo analizirati odluke koje je donijelo bivše Gradsko vijeće u segmentu zakonitosti, visine naknada, smanjenja ili povećanja potreba i to nekako uskladiti s ovim cijenama na nivou FBiH”, kazao je Marić.

Naveo je, takođe, kako će ova Koalicija sačiniti detaljnu analizu stanja devastiranih objekata u Mostaru koji su u vlasništvu grada.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Anel Kljako predstavio je dio platforme koji se odnosi na strateška rješenja komunalne djelatnosti i privrede.

“Pristupićemo kompletnoj reorganizaciji komunalne službe u Mostaru s ciljem efikasnog uređenja baziranog na dobrim praksama i vidljivim efektima uz uspostavljanje komunalne policije ili redara. Da bi se osiguralo trajno i kvalitetno obavljanje komunalne djelatnosti u cilju očuvanja i zaštite životne sredine neophodno je novim prostornim planom dugoročno riješiti novu lokaciju gradske deponije”, kazao je Kljako.

Predsjedavajući komisije Gradskog odbora Demokratske fronte Mostar Haris Nazdraić govorio je o socijalnoj politici i turizmu.

“Preduzećemo aktivnosti za preuzimanje osnivačkih prava grada Mostara za Dom zdravlja Stari Grad, uradit ćemo izmještanje Hitne službe medicinske pomoći, a nakon toga i Uprave Doma zdravlja na lokalitet Sjevernog logora. Nastavićemo započete aktivnosti oko rješavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva u smislu izgradnje objekata za socijalno stanovanje. Mostar ćemo, takođe, učiniti čistim gradom, jer je to prva slika koju šaljemo turistima koji dolaze, a takođe ćemo, među ostalim, proširiti usluge Aerodroma Mostar i riješiti pitanje prosjačenja”, kazao je Nazdraić.

Predsjednik Gradskog odbora Bosanskohercegovačke patriotske stranke Mostar Omer Mičijević prezentirao je neka od rješenja koje ova koalicija nudi kada su u pitanju saobraćaj i boračko-invalidska zaštita.

“Dosljedno i bezuslovno provodićemo zakon o javnom redu i miru i zakon o saobraćaju, te planski, u toku mandatnog perioda 2020.-2024. riješiti ključne probleme saobraćaja u kretanju i saobraćaja u mirovanju u Mostaru, te javni gradski saobraćaj učiniti povoljnim, adekvatnim i efikasnim. Implementiraćemo sve odredbe zakona o dopunskim pravima boraca i njihovih porodica u HNK-u, prava koja se odnose na grad, a do sad nisu riješena. Takođe ćemo insistirati na izgradnji centralnog spomen-obilježja u Mostaru šehidima i poginulim borcima iz obrambeno-oslobodilačkog rata”, kazao je Mičijević.

Dio platforme koji se odnosi na obrazovanje, kulturu i sport predstavila je podpredsjednica Gradskog savjeta Stranka za BiH Dragica Suša.

“Saglasni smo da, u saradnji s višim nivoima vlasti u BiH, radimo na unaprjeđenju uslova i poboljšanju kvalitets rada u ustanovama obrazovanja i kulture, te unaprjeđenju studentskog centra s ciljem prepoznavanja Mostara kao studentskog centra regije. Osiguraćemo kvalitetno i jednako vaspitanje i obrazovanje za svako dijete na svim nivoima. Izgradićemo strategiju razvoja kulture u Mostaru, te planski i jedinstven način finansiranja najvažnijih kulturnih manifestacija. Sufinansiraćemo najperspektivnije sportiste ovog grada, skokove sa Starog mosta i izgradićemo gradsku centralnu dvoranu i biciklistički park”,  kazala je Suša.

(Fena)