Oduzeta razna tehnička roba i cigarete u vrijednosti of 43.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prelazu Rača pronašli su a potom i oduzeli veću količinu skrivene i neprijavljene razne tehničke robe, dok su na područiju opština Šekovići, Ugljevik i Lukavac spriječili krijumčarenje duhanskih proizvoda. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 43.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Tuzli na graničnom prelazu Rača privremeno su oduzeli raznu tehničku robu u dvije odvojene akcije. Prilikom detaljnog pregleda jednog autobusa, uz upotrebu specijalističke opreme otkrivena je veća količina skrivene i neprijavljene robe (21.350 komada različitih dijelova opreme za pikado). Detaljanim pregledom jednog teretnog motornog vozila, pronađena je veća količina skrivene i neprijavljene robe i to 306 komada različite robe (far za traktor, filteri za traktor, grijači za traktor).

Na područiju opština Šekovići i Ugljevik, ovlašteni službenici UIO proveli su operativne aktivnosti, koje su rezultirale privremenim oduzimanjem 928 paklica različitih cigareta bez odgovarajućih akciznih markica UIO. Takođe, na području opštine Lukavac operativne aktivnosti ovlaštenih službenika UIO su rezultirale oduzimanjem 500 kutija ručno motanih cigareta

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi  43.000 KM, a protiv lica će biti preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

U aktivnostima na terenu, korištena je specijalistička oprema za otkrivanje skrivenih pregrada za šverc roba, koju je UIO donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. 

V. B.

(NovaSloboda.ba)