B-Stars pripale dvije nagrade na festivalu Mali kompozitor 2020.

Povodom Međunarodnog dana djeteta, 20. novembra, u Banja Luci održao se festival Dječjeg muzičkog stvaralaštva ”Mali kompozitor”. To je jedini dječji muzički festival u BiH u kome djeca učestvuju u svakoj njegovoj sferi-djeca komponuju, pišu tekstove, izvode kompozicije i jedini su žiri na festivalu.  Ovogodišnji predstavnici grada Mostara bile su članice vokalno plesne grupe B-Stars, koje su se predstavile sa kompozicijom „Nek mir vječno vlada“, te osvojile čak dvije nagrade: 3. nagradu djece učesnika i nagradu za najbolji scenski nastup.

Vokalno plesna grupa B-Stars djeluje u sklopu plesnog studija B-Dance i na sceni briljira već sedam godina. Grupu trenutno čine djevojčice uzrasta od 10 do 12 godina, koja za cilj ima popularisati muzičku umjetnost kroz pjevanje i ples. Njenim osnivanjem, pokrenut je prvi takav program u cijeloj državi. Do sada su snimili nekoliko autorskih pjesama, nastupili na brojnim dječijim festivalima, osvojili nagrade i pobrali simpatije velikog broja malih i velikih glazbenih simpatizera zahvaljujući jedinstvenom spoju pjesme i plesa koji predstavljaju na sceni. 

“Možemo se pohvaliti da je naš klub jedini u Mostaru, ali i na području cijele BiH, koji populariše muzičku umjetnost kroz pjevanje i ples. Osim vokalno plesne grupe B-Stars, od ove jeseni i naši najmlađi plesači, djeca od 3 godine pa nadalje, mogu osjetiti prave čari muzike. Naime, uz redovan plesni program, naši najmlađi plesači imaju i muzičkun  radionicu po savremenoj Bim Bam metodi, kako bi razvili pun potencijal svakog djeteta kroz ples, igru i pjesmu i obezbijedili mu nesmetan motorički, intelektualni, muzički, lingvistički i socijalni razvoj, te kvalitetnu stimulaciju i edukaciju kako u plesnom tako i u muzičkom smislu. Uz to, radimo i autorske pjesme, kroz koje želimo promovisati dobro, učiti djecu važnim životnim, moralnim i etičkim lekcijama, te nastojimo njegovati kvalitetnu dječju muziku”, kazala je Željka Bošnjak Zovko , predsjednica plesnog studija B-Dance. 

Do sada su plesači i pjevači plesnog studija B-Dance snimili i nekoliko video spotova, a uskoro izlazi video spot za novu autorsku pjesmu „Čuvajmo našu Zemlju planetu“,  a takođe u pripremi je  i prvi studijski album vokalno plesne grupe B-Stars.

(NovaSloboda.ba)