Koncertni program Sarajevo International Guitar Festivala završiće nastupom Carla Curatola

Italijanski gitarista s karijerom u usponu, Carlo Curatolo, večeras će, s početkom u 20,30 sati, zaokružiti koncertni dio devetog Sarajevo International Guitar Festivala.

Deveto festivalsko izdanje do sada je javnosti prezentiralo četiri online koncerta, a programska završnica pripala je perspektivnom EruoStrings artistu, koji je karijeru oblikovao na koncertnim pozornicama Slovačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva i Italije.

Programski izbor Carla Curatola planiran za nedjeljno veče uključivaće djela latinsko-američkih i španskih kompozitora, čija su ostvarenja obilježila gitarističku literaturu 19. i 20. vijeka.  Manuel Ponce  (Sonatina Meridional), Isac  Albéniz (Cadiz, Cordoba, Sevilla), te  Augustin Barrios Mangoré  (Una limosna por el amor de Dios) neka su od djela koja će zazvučati pod prstima Curatola i tako  sarajevskoj publici pružiti vrstan umjetnički užitak.

Inače, Sarajevo International Guitar Festival nakon uspješno realizovanog koncertnog programa planira i organizaciju online takmičenja u no-age kategoriji, koje će se desiti posljednjeg vikenda u novembru. Pobjednik takmičenja ujedno će ponijeti i titulu EuroStrings artista za BiH, te će tokom naredne godine postati državni predstavnik na  evropskim festivalskim takmičenjima, koja čine dio EuroString platforme.

Sve događaje Festivala moguće je pratiti putem zvanične fb stranice Sarajevo International Guitar Festival!

(NovaSloboda.ba)