Oduzeto 200 kg sitno rezanog duhana

Ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic privremeno su oduzeli 200 kg sitno rezanog duhana, koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO. Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe, koja je bila namijenjena „crnom tržištu“ u Bosni i Hercegovini, procjenjuje se na iznos od 34.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz sarajevskog regionalnog centra UIO otkrili su 200 kg sitno rezanog duhana namijenjenog “crnom tržištu” u BiH. Akcizna roba koja nije bila obilježena akciznim markica UIO, a čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 34.000 KM, otkrivena je u putničkom motornom vozilu na putnom pravcu Sarajevo – Konjic.

Prema instrukcijama i uputstvima Tužilaštva BiH i Suda BiH krijumčareni duhan je privremeno oduzet, a protiv počinioca biće podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH. Prilikom izvođenja ove akcije, službenici UIO koristili su opremu, znanje i vještine stečeno kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD-a, kroz program EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)