U Hrvatskoj od ponoći na snazi strože epidemiološke mjere

U ponoć su u Hrvatskoj na snagu stupile nove mjere protiv širenja koronavirusa kojima se, među ostalim, obustavlja rad noćnih klubova i kasina, te se ograničavaju javna okupljanja, svadbene svečanosti i sahrane.

Nove mjere donijete su jer dosadašnje nisu rezultirale smanjenjem broja zaraženih, što je važno za rasterećenje bolničkog sistema, a primjenjivaće se do 15. decembra, najavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na sahranamaa može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a saučešće se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 10 osoba umjesto 15, a sportska takmičenja mogu se održavati bez gledalaca i uz pridržavanje mjera kao do sada.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radiće do 22 sata, uz istaknuto obavještenje o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Takvo obavještenje o najvećem broju kupaca moraće istaći i prodavnice i trgovine.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurana četiri kvadratna metra površine uz pridržavanje mjera.

Takođe se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provođenje mjera kontrolisaće pripadnici Direkcije civilne zaštite, policijski službenici i i Državni inspektorat, prenosi Hina.

Nacionalni štab odobrio je, takođe, strože mjere na prijedlog županijskih štabova za Varaždinsku i Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar.

(Fena)