Očekuje se da Michigan danas potvrdi rezultate glasanja, potom i Pennsylvania

Sve slabiji  izgledi američkog predsjednika Donalda Trumpa da preokrene svoj izborni gubitak mogli bi zadobiti smrtonosni udarac u ponedeljak, dok se Biden okreće zadatku formiranja svog kabineta, izvještava Reuters.

Michigan će svoje rezultate potvrditi u ponedeljak, a Pennsylvania će se vjerojvatno pomaknuti korak bliže tome.

Trump, republikanac, izgubio je obe države na izborima 3.novembra, ali je odbio priznati poraz i umjesto toga pokrenuo je pravnu bitku za poništavanje rezultata u tim državama i u drugim gdje je broj glasova s manjom razlikom širom SAD-a.

Trumpove nade da će spriječiti demokratu Bidena da preuzme dužnost 20. januara vjerovatno će propasti ako Michigan i Pennsylvania potvrde svoje rezultate, potvrdivši Bidena kao pobjednika. Biden je osvojio 306 elektorskih glasova, 36 preko 270 praga potrebnih za ulazak u Bijelu kuću.

Odbor za rasprave u Michiganu, koji je ravnomjerno podijeljen između dvaju demokrata i dva republikanca, sastat će se u ponedjeljak kako bi odlučio hoće li potvrditi rezultate.

Biden je pobijedio Trumpa u Michiganu s više od 150.000 glasova, a odbor mora po zakonu potvrditi brojanje.

U ponedeljak je u Pennsylvaniji i krajnji rok da okruzi prijave svoje ovjerene glasove državnoj sekretarki Kathy Boockvar, demokratkinji. Boockvar bi tada za nekoliko dana potvrdila rezultate u ime države. Biden je osvojio Pennsylvaniju s više od 80.000 glasova.

(Fena)