Dr. Sedad Dedić: “Važno je da mlađe generacije baštine ideju državnosti koja traje vijekovima”

U sklopu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je, u organizaciji Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, održano online edukativno predavanje na temu: “Pravni aspekti i značaj Dana državnosti BiH”.

Nakon uvodnih pozdravnih obraćanja predsjednika Unije studenata Mirze Lalića i prof.dr. Amre Jašarbegović u ime Pravnog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” koji su pozdravili sve prisutne, istakli značaj obilježavanja historijskih datuma kao što je Dan državnosti, pogotovo iz aspekta države i pravnog poretka, te  iskazali zahvalili velikom broju studenata i građana koji su iskazali želju da prisustvuju ovom predavanju, doc.dr. Sedad Dedić održao je korisno i interaktivno istorijsko-pravno predavanje za sve prisutne.

Dr. Dedić se u svom izlaganju osvrnuo na značaj Dana državnosti u historijskom kontekstu, naglasio da je tada obnovljena državnost, koja je trajala vijekovima ranije te istu komparirao sa  dešavanjima u SFR Jugoslaviji, pogotovo početkom 1990.ih godina. Istakao je kako je od velikog značaja da mlađe generacije, a pogotovo studenti, njeguju i obilježavaju na pravi način značajne istorijske datume, koji kumulirano predstavljaju temelj naše državnosti. Naglasio je i značaj države, njenog pravnog poretka i kakve to refleksije ima na njene građane i narode, pogotovo komparirajući sa drugim narodima, koji nemaju svoju državu, kao “kišobran nad glavom”.

Dr. Ajdin Huseinspahić istakao je kako mu je posebno drago da studenti na ovakav, edukativan način obilježavaju značajan istorijski datum. Kroz svoje izlaganje dotakao se važnosti insistiranja na pravu i pravednosti, te pozvao sve kolegice i kolege, a pogotovo pravnike, da prihvate istorijske činjenice, kao i presude domaćih i međunarodnih sudova, jer jedino tako možemo u punom kapacitetu graditi državu na temeljima njene viševjekovne državnosti, uključujući i značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, saopšteno je iz Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

(NovaSloboda.ba)