Edin Mušić čestitao 25. novembar – Dan državnosti BiH

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 25. studenoga.

“Svakog Dana državnosti, sa dubokom zahvalnošću i neizmjernim poštovanjem, sjećamo se bh. patriota koji su se kroz istoriju snažno suprostavili fašizmu, odbranili i sačuvali suverenitet i teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Kao jedinstvena i nedjeljiva država njenih građana i ravnopravnih naroda, kako je definisana na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, 25. novembra 1943. godine, i dalje je najvažniji segment funkcioniranja i temelj njenog daljnjeg razvitka i napretka.

Na putu slobode i razvoja, principa ravnopravnosti i demokratije, ovog Dana s posebnim poštovanjem sjećamo se svih patriota, koji su i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dali svoje živote. Njihova borba naš je svakodnevni motiv da podstičemo zajedništvo i jačamo put uspješne, demokratske Bosne i Hercegovine, zemlje svih njenih naroda. Bosna i Hercegovina nikada neće biti okovana jednom društvenom grupacijom, i neće trpiti ničiju prisvojenost, jer je ona domovina svih njenih naroda, svih ljudi koji je vole, koji se zalažu za njene interese i svakodnevno doprinose njenom jačanju.

Zato je zadatak svih nas da se još snažnije i hrabrije borimo i svim građankama i građanima osiguramo kvalitetnu budućnost, te da istrajemo u njenom očuvanju. Iako i danas postoje snage koje, nažalost, nisu odustale od narušavanja nedjeljivosti, suvereniteta i jedinstvenosti naše domovine, iskrene patriote i njeni čuvari nikada neće dozvoliti realizaciju takvih namjera, nego će se protiv mržnje i netrepeljivosti boriti demokratijom i tolerancijom.

Vrijeme je da jedini druge počnemo ohrabrivati na putu razvoja Bosne i Hercegovine, da prestanimo praviti podjele i novim mostovima, ujedinjenjem kao i mnogo puta do sada pokažemo da naša domovina pripada svim našim građanima na svakom dijelu njene teritorije.

Nijedan društveni ili politički sistem nije savršen. Dijalogom, umnošću, saradnjom, poštovanjem i povjerenjem, može se i treba raditi na njegovom poboljšanju i jačanju.

Zato, u vremenu izazova, na svim građanima je da najodgovornije pristupamo našim obavezama i damo doprinos izgradnji i napretku jedine nam domovine. Mudrošću i pravim odabirom u vremenu koje je pred nama trebamo doprinijeti njenom osnaživanju. Vjerujmo u ono što radimo i pozitivnom talasom energije i optimizmom pokažimo da biramo prosperitet, jaku i stabilnu domovinu i zajedno izgradimo sigurnu i kvalitetnu budućnost za naše buduće generacije.

U to ime, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovina u zemlji i inostranstvu čestitam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, stoji u čestitici Edina Mušića.

(NovaSloboda.ba)