Trump dao zeleno svjetlo za početak prenosa ovlaštenja na Bidena

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden formalno je dobio odobrenje federalne agencije za početak prenosa predsjedničkih ovlaštenja na njega ubrzo nakon što ga je država Michigan proglasila tamošnjim pobjednikom predsjedničkih izbora.

Američka Uprava za opšte poslove (GSA), koja mora dati potvrdu za predsjedničku tranziciju, u ponedeljak je javila izabranom predsjedniku Bidenu da može formalno početi proces prenosa ovlasti, prenosi Reuters.

„Ozbiljno shvatam ovu ulogu i, zbog najnovijih događanja, koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem danas ovo pismo kako bih omogućila da Vam sredstva i službe budu dostupne“, napisala je u pismu upućenom Bidenu šefica ove savezne agencije Emily Murphy.

Prethodno je odlazeći predsjednik Donald Trump napisao na Twitteru da preporučuje Murphy i njenom timu „da učini što je potrebno učiniti vezano uz inicijalne protokole, te da je rekao i svom timu da tako postupi“.

Predsjednik Donald Trump u ponedeljak je rekao da je Emily Murphy, šefici Uprave za opšte usluge, dao zeleno svjetlo za nastavak tranzicije na administraciju izabranog predsjednika Joea Bidena.

“Želim zahvaliti Emily Murphy u GSA na njenoj postojanoj predanosti i odanosti našoj zemlji. Uznemiravana je, prijećeno joj je – i ne želim vidjeti da se to događa njoj, njenoj porodicii ili zaposlenicima GSA-e ”, rekao je Trump u tvitu.

(Fena)