U Sloveniji 2.226 novozaraženih koronavirusom, 43 mrtvih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 8.063 testa potvrđeno 2.226 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 43 oboljelih, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Riječ je o trećem najvećem dnevnom broju zaraženih od početka epidemije, nakon što je 27. oktobra bilo 2611 zaraženih, a i udio pozitivnih testova je povećan u odnosu na prethodni dan i iznosio je 27,61 posto, kad su zabilježene 13.02 zaraze i 59 mrtvih, najviše do sada, prenosi Hina.

Slovenska vlada u četvrtak će odlučivati o epidemiološkim mjerama, a vladin stručni tim za Covid-19 predložio je da se sve restriktivne mjere produže i na iduću sedmicu.

Stroge mjere i zatvaranje u Sloveniji su na snazi već skoro mjesec dana, a neki smatraju da bi trebale ostati na snazi do kraja godine, uprkos mišljenjima da je dostignut tzv. “plato” drugog vala epidemije i da bi broj dnevnih zaraza mogao krajem ove i početkom iduće sedmice početi padati, nakon čega će početi padati i broj hospitalizacija.

U Sloveniji je od početka epidemije od posljedica Covida-19 umrlo 1.199 ljudi, a mediji navode da je po međunarodnim podacima Slovenija na prvom mjestu po mortalitetu među oboljelima u zadnjih sedam dana.

(Fena)