Određen pritvor osmorici uhapšenih u akciji “Impact”

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK-a Mostar, Rješenjem Opštinskog suda u Mostaru od 25. novembra, određen je pritvor u trajanju najduže do mjesec dana osmorici osumnjičenika uhapšenih u akciji “Impact”.

Pritvor je određen osumnjičenima: Sadi Đugumu (1978.), Adnanu Šljiviću (1987.), Alenu Fale (1991.), Rijadu Dumporu (1970.), Miranu Voljevici (1979.), Vedranu Drljeviću (1975.), Edhemu Memiću (1972.) i Đenanu Demiroviću (1982.), zbog osnovane sumnje da su u sastavu grupe počinili krivična djela iznuđivanja, prevare, krađe, otmice, izazivanja opte opasnosti, nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, te neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Opštinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima, jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od 3 (tri) godine ili teža kazna, navodi se u saopštenju iz Kantonalnog tužilaštva Mostar.

Kantonalno tužilaštvo HNK-a, u saradnji s Federalnom upravom policije (FUP Sarajevo) nastavlja s preduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.   

(Fena)