Rebac: U pandemiji osobe s invaliditetom daleko od procesa obrazovanja

Predsjednica Udruženja “Ružičnjak” Jasna Rebac ustvrdila je da je u pandemiji koronavirusa obrazovanje osoba s invaliditetom mnogo dalje od procesa obrazovanja osoba, mladih i djece bez invaliditeta te da su te osobe najviše pogođene.

Ona je to izjavila prije početka sastanka na temu “Prezentacija o primjeni i značenju člana 24. UN Konvencije o osoba s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i prezentaciji indikatora za praćenje provođenja inkluzivnoga obrazovanja u BiH”, koji se održao u četvrtak u Mostaru, u organizaciji Koalicije osoba s invaliditetom (OOSI) u HNK-u “Zajedno smo jači”. 

“Osobe s invaliditetom su i prije pandemije bili negdje u kraju i kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje sigurno je da je ono samo ‘oškrnulo vrata’. ali da ne postoji. Posljedica sadašnjeg obrazovanja u situaciji u kojoj se cijeli svijet našao, a ne samo mi, pokazala je kako su osobe s invaliditetom vrlo pogođene”, naglasila je Rebac.

Dodala je kako osobe invaliditetom nisu osposobljene da rade u sistemu epidemije koronavirusa.

“Osobe s invaliditetom nisu tehnički osposobljene da rade po sistemu onakav kakav je u ovoj situaciji pandemije koronavirusa, a ni škole ni oni koji u školama rade, a inkluzivno obrazovanje nema alternativu. Nemaju osobe s invaliditetom vremena čekati da se dogovaraju oni koji su odgovorni za obrazovanje, već njima treba odmah stvoriti društvo jednakih mogućnosti i sistem koji će ih dovesti u jednakopravnost”, pojasnila je Rebac.

Predsjednik Udruženja za Down sindrom Mostar Igor Ledić kazao je kako su na sastanak pozvani predstavnici institucija obrazovanja.

“Na ovom sastanku ih želimo podsjetiti na obaveze koje su dužni ispuniti po članku  24. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditeta, te ojačati javnu svijest našeg bosanskohercegovačkog društva o pravu i značaju pravilnog inkluzivnog obrazovanja. Takođe, tražimo uspostavljanje funkcionalnog sustava inkuzivnog obrazovanja, čije će se stanje i uspjeh implementacije pratiti i mjeriti pomoću indikatora koji su usklađeni s ovom UN-ovom konvencijom”, pojasnio je Ledić.

 Predsjednik Udruženja je dodao kako u našem školstvu inkluzije nema.

“Postoji asistencija, ali nisu stvoreni preduslovi za te asistente, tako da možemo reći da je ovo sve bacanje novca u vjetar. Da bi  imali kvalitetno inkluzivno obrazovanje, moramo imati preduslove, a to su individualni nastavni planovi i programi, edukovano osoblje, pa tek onda da radimo na nastavnom planu i programu, koji bi djeci bilo prilagođen i koji bi djeca mogla usvajati”, ocijenio je Ledić.

(Fena)