U Hrvatskoj rekordnih 4.009 novozaraženih koronavirusom, 51 umrlih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno rekordnih 4.009 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je 51 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 21.725. Među njima je 2.171 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 252 pacijenta.

Umrla je 51 osoba, javlja Hina.

Prethodni rekordni dan bio je jučer, kada je zabilježeno 3603 novooboljelih.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, evidentirano je ukupno 115.626 osoba s koronavirusom, od kojih je 1552 umrlo.

Ukupno se oporavilo 92.349 osoba, od toga 2.924 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 50.165 osoba.

Do danas je ukupno testirano 713.729 osoba, od toga 11.487 u posljednja 24 sata.

Hrvatska zatvara kafiće, restorane, kladionice

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove epidemiološke mjere po kojima se zatvaraju kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

“Broj dnevno zaraženih danas je nažalost premašio 4.000, zbog čega ću danas predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze covidom-19”, rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Mjere na snazi od subote, 28. novembra, do ponedeljka, 21. prosinca, javila je Hina.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, dok na okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru, kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, ali i održavanja sajmova i drugih oblika privrednih i turističkih događanja ili priredbi, gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Postavlja se graničenje radnog vremena za pekare i trgovine hljebom i pekarskim proizvodima do 22 sata, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz grupa “hoteli i kampovi”, koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, a restoranima i catering objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara i sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija, te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove.

Protivepidemijske mjere ograničenje od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalna umjetnička izvođenja i programe koji ne uključuju izvođenje složenih muzičko- scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino projekcije i izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

“Bez obzira na mjere, dalja dinamika zaštite zavisi o svakome od nas. Možda ni ove mjere neće biti dovoljne”, izjavio je Plenković i dodao da će od devet hospitalizovanih osoba jedna umrijeti.

Apelovao je na sve da nose maske, da se ne rukuju i da izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan.

(Fena)