Bh. blok potpisao program za Mostar, podržala ga i Prva mostarska partija

Program “Bh. bloka Mostar” u četvrtak su potpisali predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Naše stranke, a podršku programu pružila je i Prva mostarska partija.

Program su potpisali predsjednici gradskih odbora SDP-a i Naše stranke Arman Zalihić i Tarik Tanović, dok je podršku programu uputio predsjednik Prve mostarske partije (PMP) Semir Drljević.

Predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić kazao je tom prilikom kako mu je drago što se Prva mostarska partija kao jedna lokalna partija pridružila ovom programu, te dodao kako će pozvati i sve druge stranke koje budu participirale u Gradskom vijeću, osim HDZ-a i SDA, da isto tako podrže taj program i da se zajedno bore za njegovu implementaciju.

“SDA i HDZ nećemo pozvati, jer su oni dio problema, a ljudi koji su bili dio problema smatram da ne mogu biti dio rješenja, i taj program upravo treba ispraviti sve one greške koje je ta koalicija HDZ-a i SDA uradila u Mostaru u zadnjih 12 godina”, kazao je Zalihić.

Govoreći o programu, kazao je kako je on podrazumijeva konkretne mjere, te da se sastoji od pet cjelina, a to su: ekonomija, infrastruktura, socijalna zaštita, ekologija i mladi kultura i sport.

“On podrazumijeva sve najvažnije stvari u Mostaru koje moramo riješiti, a neke od njih su reforma javnih poduzeća, odnosno njihovo ujedinjenje, nova zakonita sistematizacija Gradske uprave, usmjeravanje sredstava u budžetu koja odlaze u nepotrebne stvari za pomoć maloj privredi i zanatstvu i drugo. Smatramo da novaca u budžetu ima i za to, ali su se do sada rasipali na bespotrebne stvari”,ocijenio je Zalihić.

Predsjednik GO Naše stranke Mostar Tarik Tanović naglasio je kako navedenim mjerama i rješenjima namjeravaju u prvih pola godine pokazati građanima da je demokratija u Mostaru izvodljiva i da građani mogu da utiču na svoj život u Mostaru, kao što to mogu i u bilo kojoj drugoj opštini i gradu u BiH.

“Pored hitnih mjera koje ćemo provesti, imamo i srednjoročne, ali i dugoročne mjere. Zalagaćemo se za razvoj turizma, jer je Mostar turistički biser, razvoj komunalne infrastrukture koja je jako važna u turističkih mjestima, razvoj aerodroma i drugo”, kazao je Tanović i pozvao građane da glasaju na lokalnim izborima i da podrže navedeni program.

Predsjednik Prve mostarske partije (PMP) Semir Drljević istakao je kako su kao jedina lokalna partija u Mostaru odlučili podržati program “Bh. bloka”, jer je riječ o “čisto lokalnom programu” za razliku od programa ostalih političkih partija i koalicija koji se, kako je kazao, bave nacionalnim, državnim i globalističkim temama.

(Fena)