Pretežno sunčano

Jutros na cijelom sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima preovladava magla ili niska oblačnost. Pretežno sunčano je u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne i na planinama.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Sokolac -8 stepeni, Bugojno i Drvar -7, Sarajevo -6, Jajce i Livno -5, Široki Brijeg i Srebrenica -4, Grude i Zenica -3, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 0, Banja Luka, Bijeljina, Ivan Sedlo, Mostar i Prijedor 1, Bjelašnica i Doboj 2, Trebinje 4, Neum 8 stepeni.

Danas pretežno sunčano vrijeme u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne i na planinama. Na cijelom sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima preovladavaće dugotrajna magla ili niska oblačnost.

Vjetar slab južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 1 i 6, u sunčanim područjima od 9 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

U Hercegovini i na planinama sunčano vrijeme će usloviti povoljne biometeorološke prilike, dok će zbog zadržavanja magle, naročito na sjeveru zemlje, biometeorološke prilike biti nepovoljne.

Hronični bolesnici i meteoropate bi zbog toga mogli imati izraženije tegobe.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost, oprez zbog poledice

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo dionice na području: Sarajeva, Viteza, Zenice, Tuzle i Bihaća.

Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Nević Polje-Kaonik, Jajce-Crna Rijeka, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-18 ispred hotela Sunce u Vogošći, sutra (28.11.) od 07 sati doći će do obustavljanja saobraćaja. Putnička vozila će se preusmjeravati lokalnim ulicama kroz Vogošću, dok će teretna vozila biti preusmjerena kroz Rajlovac, kao i na Sarajevsku obilaznicu.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)