Školama u HNK-u uručena donacija nastavne opreme

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, putem Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, snažno podupire provođenje petogodišnjega projekta TABLA koji podupire Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a provodi organizacija ”Save the Children”. Projekat TABLA podrazumijeva povećanje djelotvornosti i efikasnosti obrazovnoga sistema, a HNK se, zajedno sa kantonom Sarajevo, za sada jedina u FBiH uključila u njegovo provođenje, te će, kroz više etapa, na području kantona čak 22 osnovne i srednje škole biti opremljene savremenim nastavnim sredstvima (laboratorije za STEAM), a u planu su i obuke i edukacija za ukupno 800 nastavnika i profesora. Riječ je o donatorskoj nabavi nastavne opreme, ukupne vrijednosti 800 hiljada KM, u što nisu uračunati troškovi obuka nastavnog osoblja.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta istakao je kako predstavnici partnerske organizacije ”Save the Children” imaju podršku Ministarstva odnosno Vlade, dodavši kako je zajednički cilj unapređenje obrazovanja koje doprinosi razvoju vještina kritičkog razmišljanja i kompetencija.

„Edukacija naših nastavnika s ciljem uvođenja inovativnosti u načine održavanja i pristupa poučavanju, nužnost je konstantnog unapređivanja obrazovanja. Osim edukacije nastavnika, opremom koja je donirana, učenici će razviti vještine kritičkoga razmišljanja koje će im biti primjenjive u daljem procesu obrazovanja i na tržištu rada. Projekte kao što je TABLA Ministarstvo će rado podržavati, a sve s ciljem poboljšanja kvaliteta nastavnog procesa“, poručio je ministar Hadžović.

Cilj Projekta opšteg obrazovanja TABLA je na širokom planu, u periodu od pet godina, doprinijeti osavremenjivanju obrazovnog sistema u BiH, kroz unaprjeđenje ishoda učenja, opremanje nastavnika znanjem i vještinama za inovativniji i progresivniji način rada, te izgradnju kapaciteta, kako bi se u vaspitno-obrazovni proces uveli savremeni koncepti, kao što je STEAM, ekonomija zasnovana na znanju, učeničke kompetencije 4K (Kritičko mišljenje, Kreativnost, Komunikacija, Zajednički rad), te ishodi učenja i pedagoške kompetencije (pedagogija, psihologija, didaktika i metodologija), saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)