Mjesna zajednica Gnojnice je područje sa velikim potencijalom

Koalicija za Mostar 2020 upriličila je sinoć u Gnojnicama javnu tribinu, na kojoj su  građanima ovog naselja predstavljeni kandidati za Gradsko područje Jugoistok i Platforma Koalicije, koja sadrži plan razvoja grada u naredne četiri godine.

Omer Mičijević, kandidat Koalicije s ovog područja, istakao je kako usaglašena Platforma sadrži plan razvoja ovog naselja.

„Mjesna zajednica Gnojnice je područje sa mnoštvom potencijala, a na tom području trenutno živi više od 5.000 stanovnika, uglavom mlađih. Svake godine svjedočimo većem broju učenika u ovdašnjoj osnovnoj školi. Mi s područja Jugoistok zalažemo se za primjenu Zakona o dodatnim pravima boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona u domenu legalizacije stambenih, poslovnih i individualnih objekata. S obzirom da će kroz ovu mjesnu zajednicu prolaziti trasa autoputa, imaćemo sredstva s viših nivoa vlasti i riješićemo brojne komunalne i infrastrukturne probleme.

Zalagaćemo se i za umrežavanje mjesnih zajednica. S obzirom da prema Zakonu ispunjavamo uslove  da imamo dvije  mjesne zajednice, zalagaćemo se da omogućimo ljudima da preko svojih savjeta delegiraju i određuju prioritete za koje će se tražiti novac iz gradskog budžeta“, istakao je Mičijević. 

Prema njegovim riječima u Platformu je uvršten i zahtjev mještana ovog područja za otvaranje vrtića, koji bi bio smješten u nekadašnjoj zgradi Osnovne škole Gnojnice.

Saima Pobrić, kandidatkinja Koalicije za Gradsko područje Jugoistok, istakla je kako će se u svojoj lokalnoj zajednici zalagati za omladinski aktivizam, podsticanje nevladinih organizacija i udruženja kojima, po njenom mišljenju, treba dati vjetar u leđa, jer rade fenomenalne stvari. Kao pozitivan primjer, istakla je Udruženja žena „Vrba“, koje uspješno djeluje na ovom području.

„Zalagala bih se, takođe, da se socijalno ugroženim  kategorijama  stanovništva – osobama s invaliditetom i samohranim majkama  obezbijede adekvatna novčana primanja, jer smatram da su oni najugroženiji i da se toj kategoriji stanovništva mora posvetiti posebna pažnja“, naglasila je Pobrić.

(NovaSloboda.ba)