Ubijen ugledni iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh

Iranski nuklearni naučnik za kojeg je Zapad dugo sumnjao da je pokretačka snaga iranskog tajnog programa atomskog oružja ubijen je u blizini Teherana u petak, javili su iranski državni mediji.

Mohsen Fakhrizadeh podlegao je ranama u bolnici, nakon što su naoružani napadači otvorili vatru na njegov automobil, prenose iranski mediji.

Fakhrizadeha su dugo vremena opisivali zapadni i izraelski zvaničnici i iranski građani u egzilu  koji se protive vladi u Teheranu, kao čelnika tajnog programa stvaranja atomske bombe zaustavljenog u 2003. godini. Iran već dugo vremena negira da pokušava proizvesti nuklearno oružje pod krinkom stvaranja nuklearne energije.

“Nažalost, medicinski tim nije uspio u reanimaciji (Fakhrizadeha), i taj naučnik i menadžer postao je mučenik nakon višegodišnjih napora i borbe”, navodi se u bolničkom saopštenju koje su prenijeli državni mediji.

Poluzvanična novinska agencija Tasnim javila je ranije da su “teroristi raznijeli drugi automobil” prije nego što su otvorili vatru na Fakhrizadeha i njegove tjelohranitelje u zasjedi u blizini iranske prijestonice.

Smatra se da je Fakhrizadeh predvodio ono što UN-ova agencija za nuklearni nadzor i američke obavještajne agencije vjeruju  da je koordinirani program nuklearnog oružja u Iranu, koji je bio blokiran u 2003. godini,

On je imao rijetku priliku da bude jedini iranski naučnik izabran u “završnoj procijeni” Međunarodne agencije za atomsku energiju  iz 2015. godine da odgovori na pitanja o iranskom nuklearnom programu i da li je imao za cilj stvoriti atomsku bombu, prenosi Reuters.

(Fena)