“Kočićevo pero” dodijeljeno Želimiru Periši za knjigu “Mladenka kostonoga”

Žiri koji čine književnici Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković donio je jednoglasnu odluku da nagradu “Kočićevo pero” za jesen 2020. dodijeli uglednom književniku Želimiru Periši za knjigu “Mladenka kostonoga”, u izdanju OceanMora, Zagreb 2020.

Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd dodjeljuje nagradu “Kočićevo pero” za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Jergović je istakao da je “Mladenka kostonoga” roman jedne epohe, ove u kojoj upravo živimo, smješten u jednu prethodnu epohu, u dalmatinsko zaleđe, Hercegovinu, Liku, Krajinu, općenito u južnoslovenske krajeve, te u naš južnoslovenski Beč.

“Priča govori o Gili, a kako smo u dobu koje vjeruje u vještice, priča govori o vještici Gili. Ona je svojevrsna naša vlaška i hrvatska superjunakinja, pobunjenica u fazi emancipacije, koja pomaže ljudima, služeći se njihovim praznovjerjem”, naveo je Jergović.

Dodao je da je Periš prije ovog romana široj hrvatskoj i južnoslovenskoj publici bio slabije poznat pisac, čitali su ga samo vrlo pomni i vrlo upućeni čitaoci dobre i ozbiljne književnosti, ali je s “Mladenkom kostonogom” silovito istupio na glavnu scenu, gruhnuo je na pozornicu kao rasni pripovjedač, koji vješto i moćno izmjenjuje pripovjedne registre, slobodno prelazi iz jednoga u drugi glas, iz jednog u drugo vrijeme, iz roda u rod, iz pola u spo, pišući kao neko ko je istovremeno savremenik i zemljak, bliski rođak vrlo raznolikih pisaca, u rasponu od Salmana Rushdieja do Sime Matavulja.

Prema riječima Jergovića, Periš je istovremeno moderan pripovjedač i guslar. Svako od pedesetak poglavlja Mladenke kostonoge najavljeno je desetoračkim distisima guslara Periša, kojima se najavljuju zbivanja i slave njihovi junaci.

“I čitaoc nikad ne može biti siguran koliko je pisac u svemu tome smrtno ozbiljan, koliko se šali na svoj račun, i na račun epohe, ali jedno je sigurno: ovo je veliki, vještičiji, emancipatorski, revolucionaran roman, koji nas štiti od budale u nama i od budala oko nas, štiti nas od uroka, izmišljenih i stvarnih. Petar Kočić bi se u grobu obeselio jednoj ovakvoj knjizi i jednom ovakvom piscu, koji kao da je i sam ponikao sa Zmijanja”, istakao je Jergović.

Nagrada “Kočićevo pero” dobitniku će biti svečano uručena naknadno uvažavajući protivepidemiološke mjere, najavljeno je iz zadužbine.     

(Fena)