Oblačno s maglom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme sa maglom. Na zapadu Bosne registrovane su padavine u vidu rosulje.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -4 stepena, Livno -1, Bihać, Gradačac, Ivan-sedlo 0, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla 1, Bugojno, Zenica 2, Grude, Široki Brijeg 6, Mostar i Neum 10 stepeni.

Prije podne na zapadu Bosne lokalno može padati slaba kiša, u ostalim krajevima očekuje se oblačno vrijeme sa maglom. Od podneva postepeno razvedravanje i prestanak padavina poslije podne.

Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.

Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između -2 i 3, na jugu zemlje i do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 1 i 6, na jugu zemlje od 9 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Hladno vrijeme, praćeno padavinama, loše će djelovati na većinu populacije.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Pri tome je i dalje poželjno posvetiti pažnju oblačenju, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Oprez zbog kiše, snijega i magle

U zapadnoj Bosni pada kiša, a u višim planinskim predjelima i slabiji snijeg, koji se za sada ne zadržava na kolovozu. Poteškoće vozačima pričinjava i magla, koja na pojedinim dionicama smanjuje vidljivost ispod 100 metara. Izdvajamo dionice u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, kao i putne pravce: Donji Vakuf-Bugojno, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč i Drvar-Bosansko Grahovo. Upozoravamo na mokar i mjestimično klizav kolovoz i savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima na putu. Na put ne krećite bez zimske opreme.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Blaževac) u vremenu od 07 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na mostu preko jezera Bočac (Jajce-Crna Rijeka), zbog čega se saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla (Olovske Luke i Husino), Vitez-Travnik (Kaonik-Nević Polje), Klašnice-Laktaši, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)