Čović i Dodik razgovarali o izborima u Mostaru

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je važnim da se predstojeći izbori za Gradsko vijeće Mostara održe u fer i poštenim uslovima, te je pozvao mostarske Srbe da izađu na izbore i svoj glas daju listama koje okupljaju “autentične predstavnike srpskog naroda”.

“SNSD je sačinio zajedno s drugim političkim faktorima srpskog naroda ovde zajedničku listu i mi imamo ambiciju da budemo vidljivi u Gradskom vijeću Mostara”, kazao je Dodik u utorak novinarima u Mostaru nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i stranačkim delegacijama.

Istakao je kako do izbora ima još vremena i da nadležni trebaju osigurati da ti izbori budu fer i pošteni, te da ne bude nikakvih zloupotreba.

Pozvao je birače srpske nacionalnosti da izađu na izbore i da svoj glas daju listi “koja predstavlja i okuplja autentične predstavnike srpskog naroda”.

“Ovo im je prilika da glasaju i da imamo vidljive predstavnike u Gradskom vijeću, da na bazi toga s partnerima u Gradskom vijeću razgovaramo o participiranju i uključivanju u sistem odlučivanja u Gradu Mostaru”, istakao je Dodik.

On je uspješnom ocijenio saradnju SNSD-a i HDZ-a BiH i pri tom negirao da se radi o “savezu protiv nečega”, istakavši kako će razgovore voditi i sa svima drugim relevantnim političkim sagovornicima.

Domaćin današnjeg sastanka Dragan Čović kazao je kako se pored predstojećih lokalnih izbora u Mostaru na sastanku razgovaralo i o svim drugim aktuelnim stvarima u BiH.

“Upoznao sam Dodika oko stvari na kojima mi radimo, kratko smo prošli rezultate lokalnih izbora, te smo iskazali jedan svoj nivo zadovoljstva. Kratko sam ga upoznao o ambicijama HDZ-a BiH u Gradu Mostaru, šta mislimo uraditi do izbora kako bi sve proteklo u najboljem redu i, naravno, o ambicijama HDZ-a da ima svog gradonačelnika”, kazao je Čović.

Upitani što očekuju od današnje sjednice Vijeća za provođenje mira u Sarajevu, predsjednik SNSD-a je kazao kako prvi put čuje da se danas održava ta sjednica, dok je čelnik HDZ-a ponovio kako je već odavno došlo vrijeme da se transformiše Ured visokog predstavnika.

Nakon razgovora s Čovićem, delegacija SNSD-a predvođena Dodikom održala je sastanak s predstavnicima mostarskih Srba.

(Fena)