Državljani BiH od danas u Hrvatsku mogu samo uz negativan PCR test

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je novu odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza RH-a, kojom državljani trećih zemalja, uključujući i BiH, mogu ući u Hrvatsku samo pod određenim uslovima.

Novom odlukom Štaba, ovi državljani mogu ući u RH samo ako su zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici zaštite za starije osobe, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcionisanje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Putnicima u tranzitu i osobama koje putuju radi školovanja, takođe, će biti omogućen ulazak, a pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih ličnih i porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes omogućiće se ulazak u RH uz predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati, ili će po dolasku u Republiku Hrvatsku morati obaviti testiranje na SARS-CoV-2 i u samoizolaciji čekati prispijeće negativnog nalaza.

Sve navedeno vrijedi i za državljane Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo.

Svim stranim putnicima koji ispunjavaju uslove ulaska u Republiku Hrvatsku preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr., a ostali uslovi ulaska iz drugih zemalja mogu se pronaći na službenoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova ove zemlje.

Privremena zabrana, odnosno ograničavanje prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske stupa na snagu danas, a trajaće do 15. decembra.

(Fena)