U Bosni oblačno, u Hercegovini vedro

Jutros je na sjeveru i sjeverozapadu Bosne oblačno i maglovito. U ostatku naše zemlje pretežno vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Livno -11 stepeni, Drvar, Ivan Sedlo -10, Bugojno -8, Jajce, Široki Brijeg -7, Gradačac, Grude, Zenica -6, Sanski Most, Sarajevo -5, Bihać, Tuzla -4, Bjelašnica -2, Mostar 2, Neum 4 stepena.

Danas će u većem dijelu sjeverne i sjeverozapadne Bosne preovladavati magla i nisko naoblačenje. U ostatku naše zemlje pretežno vedro.

Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od -1 do 5, a u Hercegovini od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilnije vremenske prilike ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake.

Tokom jutra, poželjno je adekvatno se obući.

Takođe je moguća i pojava magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju i po potrebi redukovati kretanje.

Preporučljivo je topliji i sunčaniji dio dana provesti na otvorenom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i poledice

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Save, Bosne, Lašve. Sane i Vrbasa. Zbog niskih temperatura skrećemo pažnju na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Danas se izvode radovi na dionici autoputa A-1 Lašva-Kakanj u zoni petlje Kakanj. Na mjestu radova zatvara se preticajna traka, a vozače molimo za pojačan oprez.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Blaževac) u vremenu od 07 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Nević Polje-Kaonik, Jajce-Crna Rijeka, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)