Oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Na zapadu i sjeverozapadu Bosne pada slab snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -11 stepeni, Ivan Sedlo -7, Sarajevo -6, Bugojno -3, Drvar, Gradačac, Jajce, Livno, Zenica -2, Sanski Most -1, Banja Luka 0, Bihać, Tuzla 1, Široki Brijeg 4, Mostar 5, Trebinje 6, Grude 7, Neum 11 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme. U Krajini, zapadnim i dijelovima centralne Bosne očekuje se slab snijeg, a u večernjim satima je moguća i ledena kiša. U Hercegovini kiša. Na istoku i sjeveroistoku Bosne bez padavina.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od -2 do 4, na jugu od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tokom prijepodneva će biti ugodnije, a sa odmicanjem dana opšta slika će se postepeno kvariti, najprije na zapadu, potom i u ostatku zemlje.

Približavanje pogoršanja, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Od reakcija na promjenu vremena moguće su glavobolja, nervoza, reumatski bolovi, problemi sa snom i malaksalost.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i smanjene vidljivosti

Zbog niskih temperatura u jutarnjim satima skrećemo pažnju na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vidljivost je zbog magle smanjena na dionicama: Bugojno-Novi Travnik, Brčko-Bijeljina, Gračanica-Tuzla i Bosanski Petrovac-Drvar. Meteorolozi za večeras i sutra (03.12.) najavljuju pojavu ledene kiše na području zapadne Bosne, što će svakako otežati i usporiti saobraćanje u ovom dijelu BIH. Preporuka je da se u ovom području, vožnja večeras i sutra svede na minimum.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Blaževac) u vremenu od 07 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Nević Polje-Kaonik, Jajce-Crna Rijeka, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)