U BiH se smanjuje broj blokiranih računa poslovnih subjekata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CB BiH. navedeno je da je  na kraju novembra 2020. godine u BiH bilo blokirano 95.997  računa poslovnih subjekata i da 52.182  firme imaju blokiran bar jedan račun.

U odnosu na izvještaj iz prethodnog mjeseca, broj blokiranih  računa poslovnih subjekata smanjen je  za 488 (u prethodnom izvještaju 96.485) , dok je broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun, takođe, smanjen i to za 449 (prethodni izvještaj 52.631).

U novom izvještaju, koji sadrži 3.846 stranica (16 manje u odnosu na prethodni), pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

(Fena)