Festivalom hrane u “Los Rosalesu” obilježen Dan osoba s invaliditetom

Festivalom hrane na kome su prezentirana slatka i slana jela, te predstavljene aktivnosti Udruženja mladih “Ružičnjak – Los Rosales” iz Mostara u četvrtak je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

“Osobama s invaliditetom treba pružiti sve moguće oblike podsticaja integracije u širu društvenu zajednicu, jer nas one uče umijeću življenja malih koraka. Međutim, taj poziv vrijedi ne samo danas nego svaki dan našeg života i uticaće na naše buduće odluke”, kazala je muzička terapeutkinja u Centru “Los Rosales” Lucija Hrstić.

Hrstić je istakla važnost i značaj muzičke terapije koja, inače, u BiH nije izrazito razvijena.

“Kao muzički terapuet, obučena sam da vodim grupne i individualne seanse muzičke terapije prema kliničko dokazanim postupcimam, jer sam obuku primila od najznačajnijih muzičkihj terapeuta iz Zagreba. Bosna i Hercegovina nema izrazito razvijenu obuku muzičke terapije i moja misija je ne samo voditi seanse ovdje, već svojim znanjem širiti i promovisati muzičku terapiju kao dokazani klinički postupak liječenja”, pojasnila je Hrstić.

Dodala je kako je njena misija vodilja pomaganje drugima.

“Moja misija je pomagati drugima, jer su postojali plemeniti ljudi koji su meni pomagali, koji su mi omogućili govoriti javno o ovo što danas iznosim, biti ono što danas jesam. U znak zahvalnosti svim tim osoba, ja sam ona koja želi svoju pomoć, znanje dati i poklanjati drugima”, naglasila je muzička terapeutkinja.

Predsjednica Udruženja “Ružićnjak” Jasna Rebac kazala je kako su i ove godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u uslovima pandemije odlučili fokus staviti na mlade.

“Pružili smo priliku da naša partneraska škola, to je Poljoprivredno- tekstilna škola, sa svojim učenicama pokaže što oni to rade, kako se može biti lijep, a zdravo živjeti i da to pokažu članovima Udruženja ‘Ružičnjak’, Koalicije ‘Zajedno smo jači’, odnosno svim mladim osobama s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, kazala Rebac.

Dodala je kako će osoba s invaliditetom pročitati pjesme koje su napisali, pokazaće radove koje su uradili tokom ove godine, a kuharska radionica će prezentirati jela koja su najbolje naučili kuhati.

I ovom prilikom, Rebac je upozorila kako HNK i dalje nema usvojen Lokalni plan za prava i položaj osoba s invaliditetom.

“Poslije nekoliko godina intervenisanja i pravljenja različitih draftova od Koalicije i samog ‘Ružićnjaka’, predali smo taj dokument na dalje postupanje. Nažalost, do danas nismo dobili niti odgovor, a kamoli da je Lokalni akcioni plan usvojen”, kazala je Rebac.

(Fena)