Opsenica: Nije mi jasno zašto odluka o početku pregovora nije donesena ranije

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Goran Opsenica zahvalio je premijeru HNK-a što se problematika pregovora sa sindikatima konačno našla na dnevnom redu sjednice kantonalne Vlade, te izrazio žaljenje što zbog obaveza u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH nije mogao učestvovati na sjednici.

“Zahvaljujem predsjedniku Vlade što se konačno problematika pregovora sa sindikatima našla na dnevnom redu i što je Vlada, kao što sam u više navrata tražio, konačno donijela Rješenje o imenovanju pregovaračkog tima i Odluku o određivanju datuma početka pregovora. Moram, ipak, priznati da mi još uvijek nije jasno zašto se Rješenje o imenovanju pregovaračkog tima i Odluka o određivanju datuma početka pregovora nisu donijeli ranije jer, podsjetiću, te sam akte uputio Vladi 16. novembraa ove godine, ali neka bude po onoj dobro poznatoj – bolje ikad nego nikad”, kazao je Opsenica u pisanoj izjavi.

Ministar je istakao i kako bi volio da je Vlada HNK-a na čelo pregovaračkog tima imanovala kantonalniog premijera.

“Volio bih, takođe, zbog ozbiljnosti teme da je Vlada na čelo pregovaračkog tima imenovala predsjednika Vlade, a kako on zna da će pregovori biti dosta naporni zasigurno je odlučio čuvati snagu za prigodno slikanje i rukovanje nakon što, nadam se, uspješno okončamo pregovore”, poručio je ministar Opsenica.

Vlada HNK-a u srijedu je usvojila Rješenje o imenovanju pregovaračkog tima za pregovore s reprezentativnim sindikatom za djelatnost zdravstva, a pregovarački tim čine: Goran Opsenica, predsjednik, Adnan Faladžić, dopredsjednik i članovi: Marko Arapović, Rade Bošnjak, Iva Babić, Radica Božić, Edin Kapetanović, Božo Ćorić i Osman Ćatić.

(Fena)

Vlada je donijela i Odluku o postupku pokretanja pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ-a odredivši 11. prosinca za dan početka pregovora s reprezentativnim sindikatom – Nezavisnim sindikatom zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ujedno, Vlada je dala suglasnost na Protokol o pregovaranju i ovlastila resornog ministra Opsenicu da ga, u ime Vlade, supotpiše.

(Fena)