Rasprava o crnogorskoj vladi: Mandatara kritikovali i opozicija i dio nove vlasti

epa08857316 Montenegro's Prime Minister-designate Zdravko Krivokapic delivers his plan for a new government to members of parliament in Podgorica, Montenegro, 02 December 2020. After the parliamentary elections on 30 August 2020, the ruling pro-Serb alliance 'For the Future of Montenegro', Civic Movement United Reform Action and coalitions 'Black or white' won the political mandate taking 41 out of the 81seats in the parliament. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Teško da se u modernom parlamentarizmu u regiji može naći situacija u kojoj se u srijedu našao mandatar crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, koga su u parlamentu – dok je predstavljao program i sastav svoje vlade – kritikovali i predstavnici opozicije i poslanici čiju je listu predvodio na izborima.

Opoziciona Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića ustvrdila je tokom prvog dana parlamentarnog zasjedanja da je osnovni cilj Krivokapićeve vlade “posrbljavanje Crne Gore”, dok su poslanici prosrpskog Demokratskog fronta, čije čelnike je Krivokapić odbio uvrstiti u svoj kabinet, tvrdili da je plan rada vlade “neozbiljan”, te da kandidati za ministre nemaju kapacitet za provođenje ozbiljnih reformi, ali su, ipak, obećali da će je podržati kad se bude izjašnjavalo o njoj, prenosi Hina.

Tako je Slaven Radunović iz DF-a kazao da među kandidatima koji su predloženi za ministre ima ljudi koji bi bili u vladi da je i sam premijer, ali da oni, ipak, “nemaju snagu da taj posao dovedu do kraja” i provedu reforme.

“Ovo je vlada kompromisa”, rekao je Radunović, dok je njegova stranačka kolegica Simonida Kordić ocijenila da Crna Gora dobija “kentaur vladu koja je malo vlada stručnjaka, a malo nije, malo je politička, a malo nije”.

Nebojša Medojević je na samom početku zasjedanja program rada Krivokapićeve vlade ocijenio kao “neozbiljan”, te je rekao da treba dati mandataru još jedan dan da ga doradi. I Medojević i Radunović i Kordić ušli su u crnogorski parlament s liste “Za budućnost Crne Gore”, koju je predvodio Krivokapić.

Poslanici opozicione DPS tvrde da 85 posto skupštinske većine kaže da ova vlada nije demokratska, a da 90 posto nije zadovoljno njenim sastavom, te da će za vladu glasati svi oni koji su protiv mandatara.

“Čudno je koliko disonantnih tonova prati formiranje ove vlade, a koja je jednonacionalna. Sadašnja vlast je doletjela na krilima fanatizma, zato se želi predstaviti kao apostolska, a njena namjera je posrbljavanje Crne Gore”, rekla je DPS-ova Aleksandra Vuković, dok su njene kolege akcentirale da se radi o eksperimentalnoj vladi, koja nema “iskrenu podršku ni pet poslanika vladajuće većine”.

Sjednici je prisustvovao predsjednik Crne Gore Đukanović, koji je novinarima u pauzi zasjedanja rekao da je najbitnije da nova vlada počne funkcionisati, a da će onda svi imati priliku da nakon nekog vremena sude o njenim učincima, a građani da li su napravili dobar izbor 30. avgusta.

(Fena)