Udruženje “Za Doljanku” podnijelo krivičnu prijavu protiv ministra Donke Jovića

Udruženje građana “Za Doljanku” iz Jablanice Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona predalo je krivičnu prijavu protiv ministra vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede HNK-a Donke Jovića zbog “sumnje na počinjenje krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja”.

“Kao što je i ranije najavljivano, Udruženje će u narednom periodu podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih osoba povodom sumnji na korupciju i zloupotrebu položaja zbog potreba projekta mini-hidroelektrane Zlate na rijeci Doljanci. Krivična prijava protiv ministra Jovića podnesena je zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, te drugih krivičnih djela propisanih KZBiH, jer osumnjičeni nije postupio po nalogu prema pravu nadzora Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nije otklonio zakonske nepravilnosti u prethodno izdatim vodnim aktima, nego je prešutno izdao i vodnu dozvolu”, saopšteno je iz Udruženja “Za Doljanku”.

Podsjećaju kako su pred Kantonalnim  sudom u Mostaru podnijeli tužbe za pokretanje upravnih sporova protiv Ministarstva vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede HNK-a i FERK-a zbog poništenja izdatih upravnih akata, kao i krivične prijave protiv bivšeg načelnika opštine Jablanica Salema Dedića, saziva Opštinskog vijeća za period 2012.-2016., 2016.-2020., te savjeta Mjesne zajednice Jablanica II, period 2012.-2016. zajedno s predsjednikom mjesne zajednice Samirom Sarajlićem.

“Pozivamo nadležno Kantonalno tužilaštvo i sud da rade na rasvjetljivanju pravnih nezakonitosti koje su obuhvaćene krivičnim prijavama i tužbama protiv nadležnih u postupcima izdavanja dozvola za izgradnju MHE na rijeci Doljanci. Krajnja destinacija je sud u Strasbourgu”, stoji u saopštenju.

(Fena)