“Afera Potkivanje”: Podignuta optužnica protiv Aleševića i Pandže

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića. 

Optuženom Marku Pandža stavlja se na teret da je počinio krivično djelo primanje mita i  drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. KZ BIH.

Optuženom  Alešević Nerminu stavlja se na teret da je počinio krivična djela davanje mita i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 2. KZ BIH, kao i neovlašetno prisluškivanje i tonsko snimanje iz člana 155. stav 2. KZ RS u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno fotografisanje iz člana 156. stav 1. KZ RS.

Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.

Nakon toga, provedena je detaljna istraga, te je saslušano više svjedoka, izvršeno  niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz.

U ovom predmetu, osumnjičeni Nermin Alešević je tražio od glavnog tužioca da prema njemu ne preduzima krivično gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koja je odbačena.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)