“Afera Respiratori”: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Miličević

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića, „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica i Jelke Milićević.

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi  “F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili krivična djela: zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH; primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, iz člana 219. KZBiH; pranje novca, iz člana 209. KZBiH; falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, iz člana 261.KZ FBiH; falsifikovanje službene isprave, iz člana 389. KZ FBiH; povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijiskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, iz člana. 262. KZ RS,

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo  nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

U tom su se planu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena grupa potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila  imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podijeljenja između pripadnika udružene grupe.

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi, jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnovane sumnje da su i u drugim  slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužilaštvo BiH istovremeno obavještava javnost da se  nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(NovaSloboda.ba)