“Bh. blok”: Naći ćemo načine i rješenja za brojna pitanja u Mostaru

Koalicija “Bh. blok Mostar”, koju čine SDP i Naša stranka, u petak je ponovila tačke na kojima planira raditi, a to su, među ostalim, problem ruševina, pitanje kanalizacione mreže i pitke vode, deponija Uborak i parking mjesta.

“U Starom gradu je nekoliko važnih stvari, nevjerovatan broj ruševina, koje se još uvijek u 2020. godini nalaze na tom području. Nama će to biti prioritet. Važno je prvo riješiti imovinsko- pravne odnose kako bi mogli srediti te ruševine, ali ukoliko se oni ne mogu riješiti u skorije vrijeme naći ćemo načine i rješenja kako da te ruševine zaštitimo, ogradimo i očistimo”, kazala je nositeljica liste za Stari grad Irma Baralija.

Po njenim riječima, na području Starog grada još uvijek postoje naselja u kojima nije riješeno pitanje kanalizacione mreže i pitke vode.

Jedan od projekata na koji stavljaju fokus su i parking mjesta.

“Želimo grad napraviti prohodnim. Graditćemo parking garaže, podzemne i nadzemne i postoji već nekoliko mjesta i idejnih rješenja koja su opticaju”, naglasila je nositeljica liste za Stari grad.

Posebant naglasak stavili su na deponiju Uborak.

“Deponija Uborak vodeći je problem ne samo moje lokalne zajednice već i cijele županije, a i šire. Svi znamo da Mostar ima pet komunalnih preduzeća, a grad i prigradska naselja nikad nisu bili prljaviji”, istakla je nositeljica liste za gradsko područje Sjever Samija Kazazić.

Naglasila je kako problem deponije Uborak treba biti broj jedan za sve liste, za sve stranke, za sve građane i za sve one koji mogu donijeti rješenje za taj problem.

“To nije problem vezan za jednu stranku i za jedno područje, nego i šire. Znamo da je deponija Uborak nekad bila sanitarna komunalna deponija, gradska deponija, koja je, bez javne rasprava i saglasnosti mještana koji žive oko nje, pretvorena u regionalnu deponiju”, pojasnila je Kazazić.

Predstavnici “Bh. bloka” osvrnuli su se i na “napade” na njihove kandidate, odnosno kandidatkinje.

“Posljednjih dana svjedoci smo da pojedine političke stranke i koalicije otvoreno šire govor mržnje, prije svega prema kandidatkinjama na našim listama. Ovde sam da kažem da ćemo stati u njihovu zaštitu. Svaki udar, svaki izljev mržnje prema našim kandidatkinjama će biti direktan udar na bilo koga kandidata s liste ‘Bh. bloka’, i na ‘Bh. blok’ u cjelini”, poručio je nosilac gradske liste “Bh. bloka” Arman Zalihić.

(Fena)