Online predstavljanje Šantićeve vile na Borcima

Od petka, na facebook, instagram i viber mrežama Narodnog univerziteta Konjic i facebook stranici Zavičajnog muzeja, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i uz kratki opis, biće predstavljen Nacionalni spomenik “Šantića vila na Borcima“                                           

Stambeni objekat – Vila Šantića tipološki odgovara austrougarskoj vili. Poglavar Bosne i Hercegovine, barun Benko, je 1902.godine sagradio vilu na Borcima, u kojoj je često boravio sa društvom dolazeći u lov.

Nakon deset godina, 1910.godine, je prodao vilu porodici Šantić iz Mostara.Već 1913.godine, poznati pjesnik Aleksa Šantić se nastanio u ovoj vili, kada je bio protjeran iz Mostara od strane austrougarske vlasti zbog svojih rodoljubivih pjesama. Kao dobar prijatelj, a i u rodbinskoj vezi sa Šantićima, u vili je jedno vrijeme boravio i Svetozar Čorović.

Poslije Prvog svjetskog rata Aleksa Šantić je prodao vilu Domu zdravlja (Higijenskom zavodu) Mostar, koji je 1928.godine vilu osposobio za Dječije oporavilište nadogradnjom još jednog sprata.

U Drugom svjetskom ratu, vila je služila kao partizanska bolnica. Neprijateljska vojska je u tim ratnim godinama zapalila vilu.

Poslije Drugog svjetskog rata, Ministarstvo šuma BiH je obnovilo vilu za svoje potrebe i pretvorilo je u šumsko-lovačku kuću.

Godine 1931.u Šantića vilu je uselio i do smrti 1970.godine boravio akademski slikar Lazar Drljača, koji je i sahranjen po sopstvenoj želji na proplanku, neposredno uz vilu.

Vila Šantića je u ratu 1992-1995. godine zapaljena pri povlačenju srpske vojske koja se tu nalazila, tako da su sada ostali samo kameni zidovi. 

(NovaSloboda.ba)