U HNK-a Mostar u decembru dva izvođenja predstave “Identitluk”

Hrvatsko narodno kazalište Mostar u decvembruu u znaku je predstave “Identitluk”, koja je punila dvorane ne samo u Mostaru nego i u svim gradovima gdje je do sada bila na turneji.

U HNK Mostar predstava će biti odigrana 8. i 9. decembra u 20 sati.

Predstava je autorski projekst redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i ansambla predstave, a rađena je po motivima eseja Amina Maaloufa “U ime identiteta”, saopšteno je iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

U predstavi se na satiričan način propituju identiteti i njihovo plitko shvaćanje u našem društvu. Sve se događa na seminaru, koji je organizovala međunarodna organizacija i dala zadatak grupi da pročitaju knjigu Amina Maaloufa i napišu referate.

Teme po kojima glumci, tj. učesnixci seminara, raspravljaju, zahtijevaju satiru, jer se upravo takvim teatrom teme o kojima nije lagano govoriti, približavaju publici. Glumac HNK Mostar Ivan Skoko to objašnjava time da se ljudi prepoznaju kroz humor.

“Publika upravo to i čini, vidi dio sebe ili makar prepoznaje onoga do sebe na pozornici. Cijeli smisao predstave je pokazati besmisao određenih ponašanja”, kazao je Skoko.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka. Autor muzike je Husein Oručević.

Predstava je od svog premijernog izvođenja, 18. decembra 2019. godine, dakle u nepunih godinu dana, osvojila 15 nagrada na pozorišnim,ž festivalima.

(Fena)