Nakon vandalskog čina danas kompletno servisiranje Vječne vatre

Vječna vatra, spomenik svim žrtvama Drugog svjetskog rata i jedan od simbola prijestonice Bosne i Hercegovine ponovo je bio na meti vandala.

Naime, u subotu 5. decembra došlo je do nasilnog privremenog gašenja plamena Vječne vatre, saopšteno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Teo Grizelj, direktor privrednog društva ITG Sarajevo i ovlašteni serviser koji vodi računa o održavanju Vječne vatre, pojasnio je da je gašenje plamena uzrokovano plastikom, koja je namjerno postavljena tako da je izazvala začepljenje dizni.

“Danas ćemo izvršiti kompletno servisiranje Vječne vatre, kako bismo uklonili ostatke plastike oko dizni, tako da plamen neometano gori. Cijeli proces trebao bi biti završen u roku sat vremena”, kazao je Grizelj.

Vječna vatra je postavljena 6. aprila 1946. godine kada se slavila prva godišnjica oslobađanja Sarajeva. Ovaj spomenik djelo je arhitekte Juraja Neidhardta i postavljen je na pročelju zgrade koja se nalazi na križanju ulica Mula Mustafe Bašeskije, Titova i Ferhadija.

(Fena)