Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena u ponegdje u Hercegovini i centralnim područjima Bosne.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Drvar, Ivan-sedlo 5, Gradačac 6, Bugojno, Livno 7, Jajce, Sanski Most 8, Bihać, Grude, Sarajevo-Bjelave, Široki Brijeg, Zenica 9, Mostar 10, Tuzla 11, Neum 12 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim i dio prijepodneva kiša se očekuje u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. U ostataku dana povremena kiša u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab istočni i jugoistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 8 do 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika, pri tome će opšta slika biti lošija u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, gdje će jača južina i nadprosječne temperature praviti probleme osjetljivim osobama.

Sa odmicanjem dana, negativni uticaj pogoršanja će oslabiti, pa bi se i tegobe kod meteoropata trebale djelimično umanjiti.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Mokar kolovoz, opre zbogodrona i jakog vjetra

Zbog saobraćajne nesreće, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Goražde-Ustiprača u mjestu Surduk.

Kolovoz je ovog jutra pretežno mokar ili vlažan, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na jake udare vjetra upozoravamo u zapadnim i jugozapadnim krajevima. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče, zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik u mjestu Blaževac od 07 do 17 sati dolazi do polusatnih obustavljanja saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Nević Polje-Kaonik, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)