Zašto svi gledaju “Damin gambit”

Ako sad svi odjednom imaju volju za šahom, to je vjerovatno zbog Netflixa i  serije “Damin gambit”, u originalu “Queens Gambit”.

Streaming gigant, inače vrlo škrt po pitanju brojeva i uspjeha, izvukao je jackpot ovom dramskom serijom. Serija od sedam dijelova, sa glumicom Anyom Taylor-Joy (24) postavila je rekord kao najuspješnija mini serija na Netflixu do sada.

Preciznije: U prvih 28 dana, nevjerovatnih 62 miliona domaćinstava odgledalo je priču o sirotici i šahovskom čudu Beth Harmon.

Serija je plijenila čak i ljude koji nemaju, ili nisu nikad imali pojma o šaha. Jer, “Damin gambit” priča tako dirljivu priču o mladoj djevojci, i drži u napetosti uz ekrane, ostavljajući mobitele na stranu, pridružujući se uzbuđenjima.

O čemu je riječ: Dramska serija se odvija u Americi 50.ih godina, gdje “djevojke ne igraju šah”, a na turnirima dominiraju muškarci koji puše cigarete. Devetogodišnja djevojčica, siroče Beth zaranja u ovaj svijet.

Domar sirotišta je potajno podučava šah u podrumu sirotišta, a Beth brzo uči. Zatim, sve ono što je naučila, s pretjeranim žarom ponavlja tokom noći, u trenu pamti teške poteze, i očigledno je u tome pronašla svoj svijet.

Kao šahovsko čudo, Beth, sada već mlada žena, putuje od turnira do turnira. Proslavlja se u svijetu muškaraca, takođe, zarađuje i mnogo novca, ali ne traži samo nove protivnike, već prije svega sebe.

Jer, na putu da postane možda najuspješnija prvakinja u šahu svih vremena, više puta je sustiže prošlost, i ovisnost o tabletama.

Nije ni čudo, jer su se pedesetih godina prošlog vijeka djeca često umirivala tabletama. “Damin gambit” otvoreno rasvjetljava ovu ovisnost od samog početka serije. Može li Beth zaista tako genijalno igrati šah samo pod uticajem tableta?

Morate pogledati ovu priču između emancipacije i rezignacije, između samokontrole i gubitka kontrole, između genija i ludila, s izvanrednim glumcima, uključujući i negativca iz “Harry Pottera” Harryja Mellinga.

I za sve koji nemaju apsolutno nikakve veze sa šahom, jedno zadivljujuće uživanje u seriji.

(bild)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)