Louvre na aukciju stavlja vrijeme s Mona Lisom da spasi finansije

Dok pandemija koronavirusa posjetitelje drži podalje od muzeja, Louvre nudi privatno ‘druženje’ s Mona Lisom i šetnju duž istorijskog krova francuskog muzeja ne bi li popunio rupu u svojim finansijama.

Onaj ko da najbolju ponudu, dobiće mogućnost svjedočiti godišnjem pregledu remek-djela Leonarda da Vincija, koje se obično vidi samo djelomice preko glava naguranih pred portretom.

Među djelima koje će ići na aukciju biće i ulje na platnu koje je 1962. godine naslikao Pierre Soulages, a čuvano je u umjetnikovoj privatnoj zbirci, sat po narudžbi proizvođača satova Vacherona Constantina i šetnja krovom 800 godina stare palačte Louvrea s francuskim uličnim umjetnikom JR-om.

“Louvre pati kao i svi ostali muzeji širom svijeta”, rekao je Yann Le Touher, zadužen u muzeju za odnose s pokroviteljima.

Svake se godine “Mona Lisa”, možda najpoznatija slika na svijetu, skida sa zida, te joj se uklanja staklena pregrada radi provjere, jer remek-djelu koje datira iz perioda oko 1503. godine prijeti pukotina.

Neki svjetski čelnici bili su među sretnicima koji su u zadnjih nekoliko decenija svjedočili tom rijetkom događaju.

Aukcijska kuća Christie’s nada se da će se online aukcijom prikupiti više od milion eura, uključujući procijenjenih 10.000 – 30.000 eura za iskustvo druženja izbliza s tim djelom.

Louvre je imao blizu 10 miliona posjetilaca 2019. godine, ali je bio zatvoren više od pet mjeseci za vrijeme dva karantina zbog koronavirusa. Dok je bio otvoren ljeti, broj posjetilaca pao je za 75 posto za vrijeme turističke sezone. Le Touher je rekao da će Louvre izgubiti 90 miliona prihoda ove godine, prenosi Hina.

(Fena)