Na području Banja Luke lišeno slobode više osoba osumnjičenih za ratni zločin počinjen na području Donjeg Vakufa

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužialštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Banja Luke locirali su, identifikovali i lišili slobode više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Oni se terete da su učestvovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih povreda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim povredama kod većeg broja zatočenih osoba.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije Covid 19, biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(NovaSloboda.ba)