Zdravstveni radnici HNK-a ipak idu u generalni štrajk

Iako je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno resorno ministarstvo, dostavila protokol o pregovorima sa sindikatima zdravstvenih radnika, oni će, ipak, u četvrtak, 10 decembra u 8 sati stupiti u generalni štrajk koji će, kako su kazali, trajati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

“Tri dana prije zakazanog generalnog štrajka zdravstvenih radnika HNK-a Reprezentativni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zaprimio je akt Vlade HNK-a, odnosno Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, u kome se dostavlja protokol o pregovorima sa sindikatima zdravstvenih radnika i u kome se kaže da se predviđa prekid štrajka, odnosno da sindikat ne može stupiti u generalni štrajk dok pregovori traju”, izjavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković na press konferenciji ispred zgrade Vlade HNK-a.

On takav odnos Vlade smatra ucjenjivačkim jer, kako je kazao, početak pregovora zakazuju dan nakon najavljenog početka štrajka.

“Takav ucjenjivački odnos Vlade HNK-a i resornog ministra zdravstva pokazuje da je njima u ovom trenutku važno samo prekidanje najavljenog štrajka, a da se ništa ne postigne, jer u tom aktu Vlade ne kaže se ni koliko će pregovori trajati, ni kada će završiti ili da li će završiti s bilo kakvim ishodom”, objasnio je Vuković.

U tom smislu, poručio je on, oba sindikata, Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika HNKŽ-a i Strukovni sindikat SKB-a Mostar, koji broje 2.600 članova, stupiće u generalni štrajk u četvrtak 10. decembra u 8 sati.

Vuković je, takođe, napomenuo kako je Vladi dat rok do srijede u podne kako bi se iznašao eventualan dogovor.

“Vladi smo ostavili rok do srijede u podne da sazove hitnu sjednicu mirovnoga vijeća u  prostorijama resornoga ministarstva i da se pokuša iznaći dogovor, inače za sve što bude ishodilo kao posljedica štrajka b će direktnp odgovorni premijer HNŽ-a, a i ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite u smislu dosadašnjeg odnosa prema sindikatima”, poručio je on.

Podsjetio je kako i dalje postoji problem u organizaciji Doma zdravlja Mostar, u smislu da nije završena reorganizacija posla i sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka.

Istovremeno, poručio je ljekarim,a i ostalim zdravstvenim radnicima da ne vrše pritisak na članstvo sindikata.

Predstavnici sindikata zdravstva ranije su kazali kako ni nakon godinu i po dana pokušaja Sindikat zdravstvenih radnika HNK-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli s Vladom HNK-a potpisati kolektivni ugovor o pravima i obsvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

(Fena)