Evropska unija podržala mlade eko aktiviste iz Jablanice

Učenici Osnovne škole “Suljo Čilić” iz Jablanice snimili su video kojim žele poslati snažnu poruku kako žele odrastati u društvu koje će voditi računa o prirodi i u kome će svi shvatiti važnost recikliranja, čuvanja zelenila, ali i značaj smanjenja ukupne količine otpada.

Ovo je jedna je od pet osnovnih škola iz BiH i Crne Gore, uključenih u projekt “Zajednički napori za 5% manje otpada”, a čiji su učenici snimili video, koji govori o njihovom pogledu na prirodu, ekologiju te izazovima upravljanja otpadom s kojima se suočava njihova sredina, saopšteno je iz Udruženja za preduzetništvo i posao “LiNK” Mostar.

Svaka od škola je snimila po jedan video koji će ući u konkurenciju za najbolji, stručni žiri će nagraditi najuspješnije video radove, a mlade učesnike obradovati vrijednim nagradama.

“Pomozite mladim eko pjesnicima iz Jablanice da se njihova poruka čuje, podijelite video među svojim prijateljima i pomozite da do kraja 2021. godine imamo pet posto manje otpada i pet posto više reciklaže”, navodi se u saopštenju.

Projekat “Zajednički napori za 5% manje otpada” za cilj ima razviti integrisani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u šest opština na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za pet posto do kraja 2021. godine.

Kroz projekat se, takođe, radi i na podizanju svijesti građana i institucija o odvajanju i recikliranju otpada.

Evropska unija finansira projekat s 493.000 eura, a provode ga udruženje LiNK u partnerstvu s opštinom Jablanica, opštinom Šavnik i Udruženjem Matica iz Pljevalja, stoji u saopštenju.

(Fena)