U toku akcija Tužilaštva BiH i GP BiH u borbi protiv organizovanog kriminala

Po nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski pripadnici Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjedonosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizovane kriminalne grupe, čiji pripadnici su osumnjičeni da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj.

Takođe, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okoline, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovini 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, zadokumentovano je oko 30 organizovanih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u grupama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizovali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim kaznenim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove, čime su počinili krivično djelo pranja novca.

U operativnoj akciji učestvuje više od stotinu policijskih priapdnika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužilac donijeće odluku o daljim aktivnostima, te će javnosti moći dati više informacija i detalja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)