Vlada HNK-a pozvala zdravstvene radnike na dijalog i kompromis

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je kroz korektan dijalog sa socijalnim partnerima, uspješno, tokom proteklog perioda, okončala pregovore i potpisala kolektivne ugovore sa svim sindikatima, te iskazala punu spremnost za nastavkom razgovora i s onim sindikatima s kojima takav ugovor nije ponovo potpisan, saopšteno je u srijedu iz Ureda za informisanje Vlade HNK-a.

Navode kako su tokom 2018. godine potpisani granski kolektivni ugovori, koji su omogućili povećanje plata svim budžetskim korisnicima – prosvjetnim radnicima, policijskim službenicima, državnim službenicima i namještenicima za ukupno više od 15 posto kroz tri godine.

Takođe, potpisan je važeći trogodišnji Kolektivni ugovor o pravima i obavezama radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK-a, kojim je omogućeno povećanje plata ljekara i stomatologa od 20 do 34 posto, te jednogodišnji kolektivni ugovor s ostalim djelatnicima u zdravstvu, navodi se u saopštenju Ureda za informiranje Vlade HNK-a.

 Iz Vlade ističu kako su u toku pregovori sa sindikatom policije i sindikatom državnih službenika i namještenika, a razmatraju se i dodatni zahtjevi sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju.

“Razgovori teku u korektnoj atmosferi, uz puno razumijevanje socijalnih partnera za stanje u kome se nalazimo, a koje je dodatno usložnjeno pandemijom koronavirusa”, napominju u kantonalnoj Vladi.

Svi spomenuti razgovori i pregovori, napominju, uvijek su vođeni u dobroj vjeri isključivo s ciljem donošenja rješenja prihvatljivih za sve.

“Na takav način, Vlada je pristupila i pitanju usaglašavanja kolektivnog ugovora s Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar, koji predstavlja 2.400 medicinskih sestara i tehničara, te drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja, od ukupno 4.100 uposlenika u oblasti zdravstva u HNK-u”, podsjećaju iz kantonalne Vlade.

Napominju kako dijalog nije mogao započeti prije nego što su se o statusu Sindikata, odnosno njegovoj reprezentativnosti i drugim pitanjima, izjasnila nadležna tijela, te da iz tog razloga taj proces nije tekao očekivanom dinamikom.

Nakon što su se stekli zakonski uslovi, nastavljene su potrebne aktivnosti, te je Vlada, na sjednici održanoj 9. rseptembra, na prijedlog resornog Ministarstva, jednoglasno donijela Zaključak kojim je Sindikatu ponudila zaključivanje kolektivnog ugovora s identičnim materijalnim i nematerijalnim pravima i obavezama kako je to definisano važećim trogodišnjim Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK-a, odnosno povećanje koeficijenata složenosti zanimanja u istom rasponu postotaka za koje su povećani i koeficijenti složenosti zanimanja u Kolektivnom ugovoru iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije potpisanom 2018. godine, navodi se u saopštenju.

Budući da ovaj Sindikat nije prihvatio ponuđeni prijedlog, Vlada je, dodaju, putem resornog Ministarstva, preduzela sljedeće korake kako bi se stvorile zakonske pretpostavke za otvaranje pregovora.

Na tom tragu, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na prijedlog resornog Ministarstva, donijela jednoglasnu odluku o pokretanju postupka pregovaranja za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNK-a.

Kako navode, njen sastavni dio je Protokol o vođenju pregovora radi zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriji HNK-a.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, odmah po prijemu navedenih dokumenata dostavilo ih je reprezentativnom sindikatu – Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar, čime su stvoreni svi pravni preduslovi za početak pregovora“, ističe se u saopštenju.

Vlada HNK-a je kao datum početka pregovora, kako se kaže u saopštenju, odredila 11. decembar, a pregovore će, u njeno ime, voditi devetočlani Pregovarački tim, imenovan Rješenjem Vlade HNK-a, a koji predvode ministri zdravstva i finansija.

(Fena)