Zlatan Buljko: Mostar zaslužuje odgovornu vlast na ubrzanom evropskom kolosijeku

U svojoj istoriji Mostar je preživljavao različite vrste okupacija, ali ova – politička, traje najduže i izbori su najbolja prilika da je se konačno oslobodimo. Građani Mostara, oni koji žive u gradu, a jednako i naši brojni sugrađani koji sticajem nesretnih okolnosti žive širom svijeta, 20.decembra imat će jedinstvenu priliku da zajedno zaustave besramno i nelegitimno upravljanje i vođenje Grada Mostara posljednjih dvanaest godina bez izborai bilo kakve odgovorne kontrole. Taj retrogradni, necivilizacijski put koji je u centru Hercegovine u proteklom desetljeću praktički suspendirao sve demokratske procese, moguće je zaustaviti jedino masovnim izlaskom na izbore i odabirom najboljih. Tek nakon toga, biće moguće početi rješavati na desetine i stotine nagomilanih problema Mostara iz svih sfera života i u svakom njegovom dijelu.

Probuditi grad iz višegodišnje letargije

Ovako, u najkraćem, situaciju u Mostaru opisuje Mostarac Zlatan Buljko, koji će 20.decembra pred sugrađane i birače izaći kao kandidat Liberalno demokratske stranke (LDS) s motom „Oslobodimo Mostar ponovo“.

S kakvim motivima i stranačkim ciljevima ulazi u mostarsku predizbornu  utakmicu, te kako vidi mogućnosti da se Grad Mostar konačno pokrene iz višegodišnje  duboke letargije u koju su ga gurnule neodgovorne i loše politike.

“Iskustvo koje sam stekao radeći u opštinskoj administraciji i to kada je Mostar bio u najtežoj situaciji u svojoj istoriji, naučilo me da shvatim kako funkcioniše naš Mostar, a prije svega, kako predstavljati sve građane – odgovorno i transparentno. Cilj nam je stvaranje uslova u kojima će se građani, prije svega – osjećati sigurno i dostojanstveno u čistom i humanizovanom Gradu. To je glavni preduslov obnove i pokretanja novih inicijativa, privlačenja investicija za ravnomjeran razvoj lokalne ekonomije i potrebne infrastrukture. Želimo pomoći svim građanima da ostvare svoj puni potencijal, kako bi naša zajednica mogla da napreduje, a posebnu šansu dobila mlada generacija.

Nadoknaditi “izgubljene godine”

Zlatan Buljko smatra da je u proteklim “izgubljenim godinama”, u kojima je građanima Mostara, grubo i neodgovorno, praktički bila suspendovana demokratija, nanesena nemjerljiva šteta političkom, društvenom i ekonomskom razvoju Mostara.

“Ovo je prilika da izađemo pred građane sa jasnim planovima i ciljevima koje smo nakon pobjede na izborima spremni i sposobni provesti, zajedno sa našim partnerima na istom zadatku. Ono što mogu sa sigurnošću potvrditi jeste da Grad Mostar nikada više neće biti ‘Grad slučaj’, već – kakav i jeste, najljepši i za život i biznis najpoželjnije mjesto u našoj domovini. Sa svim dobronamjernim političkim predstavnicima grada Mostara, koji će biti u sastavu novog Gradskog vijeća i tijela gradske uprave i vlasti, otvorićemo raspravu o konačnom rješavanju statutarnog uređenja Grada Mostara, bez dominacije bilo koga i na dobrobit svih njegovih građana. Koncentracija naše politike biće jednako usmjerena i na niže organizacione jedinice lokalne samouprave, kako je to već bilo u jednom periodu nakon zaustavljanja rata u Mostaru. Dakle, želimo se istinski i odgovorno približiti problemima građana u svim lokalnim mjesnim zajednicama Grada Mostara i slijediti dobre prakse prema evropskim načelima”, kaže Zlatan Buljko.

Razvlastiti Gradsku upravu u korist lokalne samouprave

“Liberalno demokratska stranka (LDS) biće aktivan i neumoran učesnik i sagovornik svim relevantnim političkim partnerima u novom Gradskom vijeću i Upravi Grada Mostara. Želimo sa drugim zainteresovanim partnerima u izabranom Gradskom vijeću Bez odlaganja pokrenuti demokratsku raspravu o decentralizaciji birokratizovane Gradske uprave, pri čemu smatramo da su građani ti koji trebaju odlučivati o pojedinim pitanjima od opšteg interesa za lokalnu zajednicu i to putem referenduma, mjesnog zbora građana ili nekog drugog oblika neposrednog izjašnjavanja”, najavljuje Zlatan Buljko, obrazlažući u ime LDS šta bi trebali biti prioriteti nove gradske vlasti Mostara.

“Svojim iskustvom, želimo pomoći i dati podršku evropskom putu Grada Mostara na uključivanju svih njegovih potencijala za učešće u programima i projektima koje finansira EU. Ekonomski razvoj Mostara baziraćemo na principima koje je razvila EU, kroz projekat Zelene agende, kako bi mjere zaštite životne sredine išle u susret ublažavanju klimatskih promjena. Poseban akcenat će se dati zaštiti od različitih oblika zagađenja, razvoju energije na obnovljivim izvorima, uspostavi mobilne i cirkularne ekonomije, očuvanju i zaštiti biodiverziteta, razvoju održive poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane”, obrazlaže Zlatan Buljko, uz tvrdnju da su pobrojani prioriteti ubjedljivo prepoznati i kao slijed evropskih principa, projekata i standard kojima svakako i Mostar mora da teži.

Transparentno i odgovorno trošenje budžeta

Zlatan Buljko u ime svojih istomišljenika, aktivista i prijatelja Liberalno demokratske stranke, građanima Mostara želi da predoči koliko je važno da transparentna raspodjela i trošenje budžetskog novca mora biti u funkciji razvoja Grada Mostara na cijeloj njegovoj teritoriji.

“Takav zahtjev mogao se čuti i od brojnih građana Mostara u svim njegovim dijelovima sa kojima smo razgovarali i koji su u nebrojeno navrata ukazivali na neravnomjeran razvoja grada. To nije u redu i moraćemo mijenjati”, kaže Zlatan Buljko.

Kompetentno odgovoriti na izazove pandemije

U programskim prioritetima Liberalno demokratske stranke (LDS) koje bi izabrani vijećnici kandidirali za djelovanje u okviru Gradskog vijeća Mostara, svakako će dominantno mjesto činiti i aktivnosti vezane za djelotvorne napore radi sprečavanja širenja pandemije koronavirusa.

“Suočavamo se s izazovnim vremenima i krizom uzrokovanom trenutnom pandemijom korona virusa. Mi ćemo posebnu pažnju pokloniti prema starijoj populaciji, koja je iznijela sav teret kroz koji je u proteklom periodu Grad Mostar prošao. Programi socijalne i zdravstvene zaštite bit će jedan od prioriteta na kome ćemo raditi. Tražićemo da se zdravstveni sistem integrira i bude efikasan na dobrobit svih građana Grada Mostara”, kaže Zlatan Buljko.

Riješiti haotično stanje komunale

Slična situacija je i u podijeljenim komunalnim preduzećima, koja su neefikasna, skupa i sa stanovišta potreba Mostara neodrživa.

„Tek će uvid u izvještaje, inventure i revizije, dati pravu sliku stanja, a već se zna da brojna propadaju u gubicima i dubiozama. Promijenićemo ovo stanje kroz budući Statut Grada Mostara i napraviti integriran i neovisan komunalni sistem kakav je to u svim razvijenim zemljama Evrope. Prioritetno pitanje za rješavanje jeste izgradnja nove Gradske deponije otpada, pri čemu ćemo paralelno raditi na podizanju ekološke svijesti građana, bez politiziranja ovih pitanja kao do sada“, ističe Buljko.

U susret problemima i potrebama mladih

Kroz programe poticanja poduzetništva, kvalitetnog obrazovanja za potrebe tržišta rada i uspostave fonda za subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlade u cilju lakšeg rješavanje stambenog pitanja, dat ćemo priliku mladim generacijama da ostanu i dovedu „Evropu“ u svoj Grad”, kaže Zlatan Buljko, koji u ime svoje Liberalno demokratske stranke, najavljuje i korjenit, moderan pristup razvoju turističke ekonomije grada.

“Mostar je nesporna svjetska turistička atrakcija i destinacija. Kroz Gradsko vijeće podsticaćemo razvoj i subvencioniranje visokog turizma i raznovrsne ponude na cijeloj teritoriji Grada Mostara, kako bi svi građani osjetili korist od ove važne djelatnosti”, kaže Buljko, koji primjećuje i ukazuje na loše trendove kada su u pitanju generalne strategije i planovi razvoja hercegovačkog središta.

O planovima razvoja sa građanima, a ne u otuđenim uredima

Razvojni planovi su se, naglašava Buljko, kreirali i dogovarali u uredima birokrata, pod nazorom svojih političkih mentora kroz cjelokupno proteklo dugo razdoblje u kojem građani nisu uopšte bili informisani o tome kakvi su planovi razvoja i kako se dolazi do planova kapitalnih investicija.

„Ta će praksa definitivno prestati nakon ovih izbora i smjene postojeće vlasti. Naša je namjera i poziv da kroz otvorenu debatu u Gradskom vijeću dobijemo odgovor na svako postavljeno pitanje koje će dolaziti od građana sa nivoa svake lokalne zajednice, vezanih za pripremu i izradu planova razvoja i kapitalnih investicija”, zaključuje Zlatan Buljko u ime svoje stranke LDS.

Obnova porušenih objekata i zaštita spomeničkog nasljeđa

Zanemarivanje kulturnog i spomeničkog naslijeđa u Mostaru postala je praksa koja je dovela do njegove potpune devastacije.

„U Gradskom budžetu biće izdvojena sredstva na trajnoj statutarnoj osnovi, za brigu, čuvanje, održavanje i prezentiranje spomeničkog i kulturnog nasljeđa Grada Mostara”, ocjenjuje Zlatan Buljko, najavljujući da će LDS u Gradskom vijeću, zajedno sa drugim odgovornim strankama i vijećnicima, otvoriti i dugo godina odgađane i zanemarivane teme, poput obnove još u ratu porušenih kapitalnih gradskih objekata.

“Gradska uprava nije pridavala veliku važnost rekonstrukciji i rehabilitaciji objekata koji su kao ruševine ostali od proteklog rata. Bili su potpuno zanemareni čak i objekti koji su u vlasništvu Grada Mostara a da su obnovljeni mogli su postati novi izvori aktivnosti i prihoda”, upozorava Zlatan Buljko, te sa ovim u vezi, najavljuje i druge važne lokalne gradske inicijative.

Grad bez ruševina i primjer higijene

Naš cilj i zadatak biće, ističe Buljko, Mostar bez ruševina punih smeća i ružnih, ratnih slika propadanja i potpune devastacije.

Objekti će se staviti u funkciju građana kroz planirani razvoj i podršku putem budžeta, donacija i povoljnih kredita koji se mogu dobiti u budućem demokratskom okruženju.

Vijećnik sa sluhom za potrebe grada i građana

U svom obraćanju građanima Mostara i njegovim biračima, kandidat Liberalno demokratske stranke (LDS), Zlatan Buljko, uputio je i poruku svojim sugrađanima, pozivajući ih da se masovno odazovu na izbore 20.decembra ove godine, te iskoriste istorijsku priliku da se u gradu ponovo uspostave tokovi demokratske vlasti i puna vladavina prava i odgovornosti u korist svih.

“Građanke i građani Mostara,

Biti vijećnik je časna i odgovorna dužnost i zato želim da vas uvjerim da ću kao kandidat proevropske Liberalno demokratske stranke, imati sluha za vaše potrebe i probleme koji nas svakodnevno tište. U Gradskom vijeću bit ćemo skupa sa vama po svim pitanjima, u svim lokalnim zajednicama i sredinama društvenog života, s ciljem što uspješnijeg rješavanja velikih problema koje nam je ostavila prethodna nelegitimna vlast.

Izađite na izbore za Gradsko vijeće i ne zaboravite pokloniti svoj glas i povjerenje Liberalno demokratskoj stranci, jer vas do sada nikad nismo iznevjerili i razočarali.

Zalaganje za častan i dostojanstven život svih građana Grada Mostara, doživljavam kao ogromnu moralnu dužnost, ali i privilegiju koju sam spreman da nosim uz vašu podršku i povjerenje”, poruka je Zlatana Buljke, kandidata na izborima u Mostaru u ime Liberalno demokratske stranke (LDS).

(Sponzorisan članak)