Podignuta optužnica zbog izazivanja rasne, nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu prošle godine

Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv dušana Sladojevića, zvanog “Krvce” i “Čiča”, rođenog 1957. godine u Ključu, Slavka Aleksića, zvanog “Vojvoda”, rođenog 1956. godine u Bileći i Riste Lečića, rođenog 1963. godine u Trebinju, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su 10. marta 2019. godine, učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Risto Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)