Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša pada na području Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar 0 stepeni, Ivan-sedlo 1, Bihać, Bugojno, Jajce, Prijedor i Sanski Most 2, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Livno i Tuzla 3, Doboj i Sarajevo 4, Zenica 5, Grude i Široki Brijeg 6, Mostar 7, Neum 9 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno može padati kiša na području Hercegovine, zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab većinom južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 5 i 10C, na jugu zemlje do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati, izraženije u dijelu Bosne.

U Hercegovini će veći dio dana preovladavati nestabilno vrijeme, što bi kod osjetljivih osoba moglo uzrokovati manje poteškoće, koje će se sa odmicanjem dana umanjiti.

Sa noćnim satima, opšta slika će se popraviti u većem dijelu zemlje, pri tome će biti hladnije, stoga je poželjno posvetiti pažnju primjerenom oblačenju prilikom boravka na otvorenom.

—–

BIHAMK

Kolovoz je mokar i mjestimično klizav

Kolovoz većine putnih pravaca u BIH jutros je mokar i mjestimično klizav, dok slabiji snijeg pada u višim planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar (Ripač i Oštrelj), Lanište-Ključ, Bugojno-Kupres (Koprivnica), Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), Jablanica-Posušje, na području Skender Vakufa, kao i na Jahorini, Vlašiću i Bjelašnici. Magla smanjuje vidjljivost na putnom pravcu Jablanica-Prozor-prevoj Makljen (do 100 metara vidljivost). Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Napominjemo, na put ne krećite bez zimske opreme.

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla, na lokacijama Olovske Luke i Husino izvode se radovi, zbog čega se saobraća usporeno-jednom trakom, a zbog frekventnosti ovog puta često dolazi do formiranja dužih kolona vozila, posebno na lokalitetu Husino.

Povremeno duže kolone vozila, zbog sanacionih radova, formiraju se i u naselju Nova Bila (Vitez-Travnik).

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se sav teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)