Aplikacija Glasometar dostupna i za Grad Mostar

Nakon što je Udruženje građana “Zašto ne” u susret Lokalnim izborima u BiH kreiralo internet-aplikaciju Glasometar, koja je omogućila građanima i građankama da uporede svoje stavove sa stavovima kandidata/kinja za načelnike i gradonačelnike u 13 jedinica lokalne samouprave u BiH, ova aplikacija od danas je dostupna i građanima i građankama Mostara, koji na Lokalne izbore izlaze u nedelju, 20. decembra.

Sve partije i koalicione liste na Lokalnim izborima u Mostaru pozvane su da odgovore na upitnik i daju obrazloženja svojih odgovora na pitanja iz Glasometra. Za dio kandidata/partija koje nisu odgovorile na upitnik, a za koje je to bilo moguće, u aplikaciju su uvršteni odgovori prema dostupnim podacima o njihovom djelovanju, stavovima i javnim izjavama, odnosno aktivnostima partija iz kojih dolaze, na svim nivoima vlasti. U aplikaciju su uvršteni odgovori sedam stranaka/koalicija (Prva stranka, Platforma za progres, Ostajte ovdje – SNSD, SDS, Koalicija za Mostar 2020 – SDA, SBB, DF, SBIH, BPS-S.H, HDZ BiH, HDZ 1990, te BH blok Mostar – SDP – NS). 

Aplikaciji se može pristupiti putem linka: https://glasometar.ba/2020/mostar/#1

U slučaju da su odgovori partija, odnosno predstavnika koalicija koji su odgovorili na upitnik, bili u suprotnosti sa aktivnostima partije ili njenih zvaničnika na temama obuhvaćenim pitanjima u upitniku, odgovori su korigovani u skladu sa tim.

Aplikacija Glasometar za Lokalne izbore 2020. godine razvijena je u saradnji sa nekoliko organizacija. Centar za politike i upravljanje konsultovan je za pitanja sa socio-ekonomskom tematikom, dok su pitanja koja se odnose na temu ekologije kreirana u suradnji sa organizacijom Arnika, odnosno Koalicijom za zaštitu rijeka u BiH. Problemi i teme koje su aktuelne u Brčko distriktu definisane su u suradnji i uz podršku misije OSCE-a, a projekat  Glasometar podržan je u cijelosti od strane Centra za međunarodno privatno preduzetništvo (CIPE).

Tokom izborne kampanje za Lokalne izbore u ostatku BiH, koji su održani 15. novembra, aplikacijom je bila obuhvaćena većina kandidata/kinja za načelnike i gradonačelnike u Banjaluci, Brčkom, Hadžićima, Ilidži, Srebrenici, Stocu, Tuzli, Trebinju, Travniku, Zenici, opštinama Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo.

Glasometar je korišten i uoči Opštih/Općih izbora 2010, 2014, te 2018. godine i već tada se pokazalo da se radi o jednom od najinformativnijih online alata za informisanje građana i građanki o stavovima partija. Ranije verzije Glasometra je koristilo preko 90.000 korisnika, stoji u saopštenju UG Zašto ne”.

(NovaSloboda.ba)