Nedopustivo je da se na mala vrata za monarha ustoličava Elvedin Begić i uvedi princip „trećeg entiteta“, a na velika vrata tjera Ivica Osim

Povodom objave u medijima da se izmjenama i dopunama Statuta Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na mala vrata ustoličio poput kakvog monarha Elvedin Begić, a da se na velika vrata iz Saveza gura veliki Ivica Osim i instalira princip tronacionalne blokade, mi u Nezavisnom bloku smatramo da ovakav vid političkog upliva u sport i obračun sa istinskim sportskim veličinama nanosi trajnu štetu našem fudbalu i društvu, navodi se u saoštenju Nezavisnog bloka.

„Poštujući evropske principe nemiješanja sporta i politike, mi zaista ne želimo uticati na donošenje odluka u sportskim savezima, ali ne možemo ostati nijemi na krojenje Statuta po političkoj mantri vladajuće etnonacionalne bratije. Takođe, način na koji se aktuelni predsjednik FS BiH instalira na poziciju počasnog predsjednika, uhljebljenje i ostanak u Savezu u narednih minimum osam godina, a možda čak i 12 godina nešto je što ne predstavlja demokratsku niti sportsku vrijednost i protiv se čega mora dići glas. S druge strane, velikog Ivicu Osima tjeraju, jer se pozicija počasnog predsjednika i njegova uloga limitira godinama (75 godina). Ivica Osim ima 79. Begić ima 60 godina. Posebno je bolno da se u u članu 38. stav 2, “de facto” uvodi i “treći entitet” u Fudbalskom savezu BiH, jer članovi Izvršnog odbora koji dolaze iz četiri „kantonalna“ fudbalska saveza (Posavskog, ZHK, Kantona 10 i HNK) ubuduće mogu blokirati svaku odluku Izvršnog odbora. Pet članova Izvršnog odbora iz RS potpuno može blokirati rad Saveza i spriječiti svaku odluku, kao i šest članova iz “bošnjačkih” kantonalnih saveza“, stoji u saopštenju.

Nezavisni blok poziva domaće institucije i inspekcije, kao i međunarodne asocijacije, prije svih UEFA-u i FIFA-u, da provjere navode da politika određuje najvažnije akte Fudbalskog saveza, te da se nedemokratskim principima i odlukama aktuelni predsjednik postavlja za monarha u krovnom nacionalnom fudbalskom savezu.

„Pozivamo i sportsku javnost i medije da dignemo glas i ne dopustimo ovakvo sramoćenje Fudbalskog saveza BiH“, ističe se na kraju saopštenja Nezavisnog bloka.

(NovaSlobod.ba)