Papa će predvoditi ponoćku ranije zbog policijskog sata

??????????

Papa Franjo predvodiće ponoćku ranije od uobičajenog vremena, kako bi ispoštovao policijski sat uveden u Italiji u okviru borbe protiv koronavirusa i uputiće svoje božićne i novogodišnje čestitke na način koji spriječava okupljanje mase ljudi.

Vatikan je u četvrtak objavio dnevni red papinih božićnih liturgija. U saopštenju se navodi da će se ponoćka 24. decembra – koja se godinama ne slavi u ponoć nego u 21,30 sati, kako bi se papa poštedio kasnih noćnih sati – ove godine početi u 19.30 sati.

Italija je uvela policijski sat od 22.00 sata širom zemlje, uz zatvaranje restorana i ostale restrikcije, u pokušaju da spriječi formiranje masa ljudi nakon što je tokom jeseni buknuo broj zaraženih i preminulih od COVID-19.

Papine ostale božićne obaveze, takođe, su potvrđene. Vatikan je saopštio da će njegov govor i molitva u podne 25. decembra biti održani u bazilici Svetog Petra, ali je ostalo nejasno da li će se on obratiti s oltara – kao što je učinio za Uskrs na vrhuncu italijanske pandemije virusa u proljeće – ili s drugog mjesta, prenosi Associated Press.

(Fena)